Šef ruskog Glavnog stožera na sastanku s predstavnikom NATO-a rekao: vježba „Zapad-2017“ obrambenog je karaktera

U azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu, u četvrtak su sastanak održali zapovjednik ruskog Glavnog stožera, general Valerij Gerasimov, i predstavnik Vojnog vijeća NATO saveza,  general Petr Pavel. Tijekom susreta, šef ruske vojske detaljno je izvjestio NATO-ovog visokog časnika o skorim rusko-bjeloruskim strateškim vojnim vježbama „Zapad-2017“.

General Gerasimov je naglasio kako su te vježbe planske i obrambenog karaktera, i da nisu usmjerene protiv trećih država. Glavni cilj vježbi, kazao je dalje, je osiguranje sigurnosti Savezne države (Ruske Federacije i Bjelorusije).

Dvojica generala razmijenila su stavove o stanju međunarodne sigurnosti u Europi i na Bliskom istoku, a tom prigodom dogovoren je i nastavak kontakata.

Podsjećamo, kako će se strateške vojne vježbe „Zapad-2017“ održavati od 14.-20. rujna na teritoriju Rusije i Bjelorusije, a u  njima će sudjelovati oko 13 tisuća vojnika. Te su vježbe zbog svoje veličine izazivale bojazan susjednih NATO članica s Istoka Europske unije, što je ponekad prerastalo u pravu histeriju o mogućoj ruskoj agresiji na njihove teritorije. Naravno kako do toga neće doći i da su ove vježbe samo dio učestalog pokazivanja snaga koje NATO savez i Rusija demonstriraju jedni drugima još od vremena izbijanja ukrajinske krize i pogoršavanja ukupnih odnosa na relaciji Zapad-Rusija.

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like