Šef ruskog Vijeća sigurnosti: „razorne aktivnosti“ SAD-a prijetnja su Krimu

Jedan od glavnih razloga prijetnji nacionalnoj sigurnosti Rusije, koja se ogleda na Krimu, su razorne aktivnosti Sjedinjenih Država, njihovih saveznika u NATO-u i Ukrajine, izjavio je u srijedu, 14. travnja, tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

Taj, jedan od najbližih suradnika predsjednika RF Vladimira Putina, izjavio je na današnjem sastanku u Sevastopolju slijedeće:

“Na teritoriju krimskog poluotoka očuvani su preduvjeti za pojavu prijetnji nacionalnoj sigurnosti, zbog mogućih komplikacija međunacionalne, međuvjerske situacije i vjerojatnosti terorističkih napada.”

Među glavnim razlozima tih prijetnji, kazao je dalje, jesu „destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Država, NATO saveza pod njihovim nadzorom, niza država EU i Ukrajine, usmjerenih na diskreditiranje domaće i vanjske politike Ruske Federacije, narušavajući njen autoritet i međunarodni imidž, šireći ekstremističku i nacionalističku ideologiju”.

“Ukrajinske tajne službe i ekstremističke organizacije neprestano dogovaraju provokacije na državnoj granici, pokušavaju se izvesti sabotaže i terorističke akcije na teritoriju Krima, poglavito u infrastrukturi…“ izjavio je Patrušev, dodajući kako je prošle godine na Krimu “spriječeno šest terorističkih napada i 10 terorističkih zločina“, kao i da su „otkrivena 23 zločina vezana s ekstremizmom“. „9. travnja ove godine u Simferopolju je spriječen još jedan teroristički napad, koji su planirali pristaše međunarodne terorističke organizacije Hayat Tahrir al-Sham (djeluje, između ostalog i u Siriji, op. GN.)…“, što sve skupa “svjedoči o teškoj operativnoj situaciji u regiji”.

 





Komentari

komentar

You may also like