Šef ukrajinskog Naftogaza tvrdi da “Sjeverni tok 2” ne smije proraditi

Plinovod Sjeverni tok 2 je politički projekt koji krši regulacije Europske unije, ne smije komercijalno raditi i treba ga zaustaviti, rekao je u petak čelnik ukrajinske državne energetske tvrtke Naftogaz za Reuters.

Čelnik Naftogaza Jurij Vitrenko očekuje da će o tom pitanju govoriti ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij tijekom posjeta SAD-u kasnije ovaj mjesec, rekao je, dodavši da će Zelenskij tražiti pomoć u obliku sankcija od američkih saveznika prilikom sastanka.

Vitrenko je komentirao Sjeverni tok 2 uoči današnjeg susreta Vladimira Putina i Angele Merkel u Moskvi. Dvoje čelnika razgovarat će i o Sjevernom toku 2, gotovo dovršenom plinovodu između Rusije i Njemačke koji zaobilazi Ukrajinu.

Vitrenko je kazao da Ukrajini trebaju milijarde dolara prihoda od tranzita plina kako bi se unutar idućih 15 godina prebacila na zelenu energiju, prenosi Reuters.

Njemački sud bi do 25. kolovoza trebao odlučiti vrijede li europska pravila o tranzitu i proizvodnji plina i za Sjeverni tok 2.

Glasnogovornik Europske komisije priopćio je da je taj plinovod nije zajednički europski interes, no da će to tijelo osigurati da on djeluje na “transparentan i nediskriminatoran način”, u skladu s europskim zakonima, piše Reuters.





Iz Washingtonu su pristali se suzdržati od ometanja dovršetka cijevi, dok je Njemačka najavila da će stajati uz politiku SAD-a i uvesti sankcije Moskvi ukoliko “koristite energiju kao oružje ili čine daljnja agresivna djela protiv Ukrajine”. Berlin je i ponudio podršku Ukrajini u energetskoj transformaciji, prema Politico.

Komentari

komentar





You may also like