Šef UN-a pozvao na solidarnost u svijetu koji je u opasnosti i istaknuo nekoliko područja problema

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u utorak na “solidarnost” i “suradnju” u suočavanju s višestrukim izazovima “svijeta u opasnosti”, govoreći povodom otvaranja 77. Opće skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi AFP.

“Suočavamo se sa svijetom u opasnosti unatoč svom našem radu na unapređenju mira, ljudskih prava i održivog razvoja”, rekao je. “Od sukoba do klimatskih promjena, do slomljenog financijskog sustava koji razočarava zemlje u razvoju, do siromaštva, nejednakosti i gladi, do podjela i nepovjerenja. Suočavanje s ovim izazovima zahtijeva stalnu solidarnost, suradnju i stvaranje konsenzusa i rješenja”, inzistirao je Guterres, tjedan dana prije održavanja Opće skupštine na visokoj razini.

Od sljedećeg utorka deseci šefova država i vlada iz cijeloga svijeta izredat će se za govornicom Opće skupštine na velikom godišnjem skupu. Iako službeno nije predviđena nikakva promjena u programu, sprovod kraljice Elizabete II u ponedjeljak, na kojeg planiraju doći mnogi čelnici, još uvijek otvara niz nejasnoća tijekom tjedna, posebice vezano uz redoslijed govora i održavanje određenih popratnih događaja. Ipak, održat će se sastanak o obrazovanju, zakazan za ponedjeljak, na koji je prethodno potvrdilo dolazak 90 šefova država i vlada. Antonio Guterres neće putovati u London na kraljičin sprovod, rekao je njegov glasnogovornik.

Komentari

komentar

You may also like