Šef Wagnera najavio da se njegove snage povlače iz Bahmuta!

Čelnik ruske grupe plaćenika Wagner rekao je da će njegove snage napustiti uništeni ukrajinski grad Bahmut sljedeći tjedan. Jevgenij Prigožin rekao je da se njegove jedinice povlače sljedeće srijede jer nemaju dovoljno streljiva i da će njegovi vojnici vjerojatno bespotrebno poginuti. Rekao je: “Izjavljujem u ime boraca Wagnera, u ime zapovjedništva Wagnera, da smo 10. svibnja 2023. dužni povući položaje za naselja Bahmut i povući posmrtne ostatke Wagnera u logističke kampove da ližemo rane”, prenosi The National.

“Povlačim jedinice Wagnera iz Bakhmuta jer su u nedostatku streljiva osuđene na besmislen poraz”, dodao je Prigožin, kojeg zapadni mediji nazivaju “Putinov kuhar”. Prigožin i ruski predsjednik Vladimir Putin započeli su svoju poslovnu i političku karijeru u rodnom Sankt Peterburgu nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Bahmut, koji je prije rata imao oko 70 000 stanovnika, bio je glavna ruska meta u zimskoj ofenzivi koja je donijela slabe uspjehe, unatoč intenzivnim borbama.

Wagner je predvodio pokušaj Rusije da zauzme grad od prošlog ljeta i ta bitka je postala najduža i najkrvavija bitka u Ukrajini. Krajem veljače se činilo da će se Ukrajina, koja se priprema za vlastitu protuofenzivu, vjerojatno povući iz Bahmuta, ali je u ožujku najavila da će se tamo boriti, rekavši da Rusija konstantno ima velike gubitke pokušavajući zauzeti grad.

Nije jasno može li se izjava Prigožina uzeti zdravo za gotovo, budući da je u prošlosti često objavljivao impulzivne komentare. Tek prošlog tjedna povukao je izjavu koju je ponudio kao “šalu” kada je psovao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. Rekao je da su oni krivi za smrti njegovih plaćenika jer im je nedostajalo streljiva.

U intervjuu s ruskim blogerom krajem prošlog mjeseca, Prigožin je naveo da je njegovim snagama hitno potrebno 80 000 granata, ali je Ministarstvo obrane smanjilo zalihu koju mu šalju s 4000 na 800 granata dnevno.

Wagner je dugo imao značajnu topničku prednost u Bahmutu”,  tvrdi Rob Lee, viši suradnik američkog Instituta za istraživanje vanjske politike na Twitteru. Napetosti su vjerojatno odraz smanjivanja slanja streljiva od strane Ministarstva obrane prije očekivane ukrajinske protuofenzive jer moraju braniti cijelu frontu, ali Prigožinu je stalo samo do zauzimanja Bahmuta”, tvrdi analitičar.





Ministarstvo je odbacilo Prigožinove kritike, a Šojgu je u srijedu rekao da je “oružanim snagama ove godine već isporučeno dovoljno streljiva za nanošenje učinkovite vatrene štete neprijatelju”.

Komentari

komentar





You may also like