Šef Wagnera poručuje Putinu: Ne vjeruj svojim vrhovnim generalima

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin danas je doveo u pitanje sposobnost ruske vojske da se zaštiti od ukrajinske protuofenzive, usred sve većeg raskola između te plaćeničke paravojne skupine i ruskog ministarstva obrane.

Ruska država “nije u stanju obraniti zemlju”, rekao je Prigožin u videu objavljenom na Telegramu, dodajući da ruski generali pokušavaju “prevariti” Putina. “Danas je jedna od jedinica ministarstva obrane pobjegla s jednog od naših bokova… otkrivajući frontu”, rekao je šef Wagnera, tvrdeći da bi se događaj trebao prepoznati kao “izdaja domovine”. Rekao je da su vojnici bježali zbog “gluposti” ruskih vojnih zapovjednika, koji su izdavali “zločinačke naredbe”. “Vojnici ne bi trebali ginuti zbog apsolutne gluposti njihovog vodstva”, rekao je Prigožin

Ovo je samo dio kontinuirane svađe između Prigožina, kojeg zapadni mediji nazivaju “Putinovim kuharom”, s moskovskim vojnim čelnicima. Ponajviše kritizira ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova. Prigožin je danas ponovio obećanje da će povući Wagner vojnike s bojnog polja ako ne prime dovoljno streljiva iz ruskih zaliha.

“Ako se svi zadaci budu izvršavali tako da se obmanjuje vrhovni zapovjednik [Putin], onda će vam on razderati guzicu ili će to učiniti ruski narod, koji će biti ljut ako se rat izgubi”, tvrdi Prigožin. Oligarh koji je postao ratni vođa, Prigožin, je više puta optuživao rusko vojno vodstvo za uskraćivanje streljiva Wagnerovim snagama koje se bore u Bahmutu u Donbasu. Prošlog petka Prigožin je rekao da će se Wagner trupe povući iz Bakhmuta i predati svoje položaje ruskoj vojsci 10. svibnja ako ne dobiju “dovoljno oružja i streljiva” od Kremlja. Zatim je dva dana kasnije povukao svoje riječi, rekavši da je dobio jamstva da će Kremlj isporučiti opremu i da će se njegovi ljudi nastaviti boriti. Sada opet mijenja narativ.

Prigožinovi komentari danas dolaze usred ruske godišnje proslave Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu. Slavi se velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi. U govoru na paradi, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je protiv Rusije “ponovno pokrenut pravi rat” i da zapadne elite “sije mržnju, rusofobiju i agresivni nacionalizam”.

Komentari

komentar





You may also like