Šef WHO ostavlja mogućnost laboratorijskog porijekla Covid-19

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adan Ghebreyesus na summitu G7 u Velikoj Britaniji izjavio je kako nije isključio verziju laboratorijskog curenja koronavirusa SARS-CoV-2.  Kina bi trebala pomoći u istraživanju izvora zaraze, kazao je čelnik WHO, a izvijestio Sky News.

Ghebreyesus je potvrdio da se WHO priprema za drugu fazu istrage o podrijetlu koronavirusa, za koju je rekao da će zahtijevati kinesku “transparentnost” i suradnju.

Šef SZO inzistirao je na tome da se mora razmotriti svaka hipoteza. Također je primijetio da je najmanje 174 milijuna ljudi oboljelo od Covid-19, oko 3,75 milijuna umrlo je od njegovih posljedica. Šef SZO pozvao je na otkrivanje uzroka zaraze iz poštovanja prema tim ljudima, kao i na sprečavanje druge pandemije.

Sudionici summita G7 u Velikoj Britaniji izrazili su radikalno različita gledišta o putu prema Kini. Prema medijskim izvještajima, američki predsjednik Joe Biden pozvao je ostale čelnike da javno kritiziraju kinesku antidemokratsku praksu, “ističući potrebu za akcijom”.

Britanski premijer Boris Johnson, kanadski premijer Justin Trudeau i francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazili su solidarnost s položajem američkog čelnika .

Istodobno, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Mario Draghi i predstavnici Europske unije istaknuli su potrebu za isticanjem područja suradnje s Kinom.





Dana 20. svibnja Obavještajni odbor Zastupničkog doma izvijestio je “posredne dokaze” informacije da je nova vrsta SARS-CoV-2 koronavirusa procurila s Instituta za virusologiju Wuhan.

Kasnije je The Wall Street Journal napisao da bolest zaposlenika Instituta Wuhan u studenom 2019. može govoriti o ispravnosti teorije o umjetnom podrijetlu koronavirusa. Publikacija je objasnila da je bolest znanstvenika bila teška.

Dana 25. svibnja glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da se Sjedinjene Države zalažu za istraživanje različitih teorija o podrijetlu novog koronavirusa u sklopu neovisne međunarodne istrage.





Krajem ožujka objavljeno je izvješće međunarodne skupine stručnjaka SZO-a o putovanju u Kinu u siječnju-veljači kako bi istražili podrijetlo koronavirusa. Stručnjaci nisu mogli doći do jednoznačnog zaključka. Prema konačnom dokumentu, najvjerojatniji prijenos koronavirusa između životinja, a zatim i na ljude, najmanje je vjerojatan pojava SARS-CoV-2 u laboratorijskim uvjetima, objavio je Eadaily.

U siječnju je zamjenik savjetnika sada već bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Matthew Pottinger, rekao da bi pandemija mogla nastati curenjem SARS-CoV-2 iz kineskog laboratorija. Kao odgovor, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying primijetila je da su kineski znanstvenici više puta demantirali ove informacije.

Komentari

komentar

You may also like