Šefica Europske komisije: bez razmišljanja bi primila cjepivo AstraZenece

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi rado primila cjepivo AstraZenece u trenutku kad dužnosnici nastoje osigurati da ne propadnu doze cjepiva kojemu su Nijemci neskloni.

Njezina izjava uslijedila je usred rastućih zabrinutosti da su nepovoljni komentari vodećih europskih dužnosnika, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, usporili cijepljenje jednim od tek tri odobrena cjepiva u EU.

Macron je ranije u veljači rekao da je Velika Britanija preuzela rizik prebrzom autorizacijom AstraZenece. Njemačka službena studija također je otkrila da cjepivo, iako je učinkovito, ima više nuspojava nego njezina dva glavna suparnika.

“Primila bih cjepivo AstraZenece bez razmišljanja, poput proizvoda Moderne i Pfizera/BioNTecha”, rekla je von der Leyen za Augsburger Allgemeine.

Podrška AstraZeneci dolazi mjesec dana nakon što je Komisija ušla u oštru raspravu s AstraZenecom zbog navoda da je britansko-švedska tvrtka pri isporuci cjepiva dala prednost Britaniji nad EU-om, što tvrtka odbacuje.

Komisija je na meti kritika zbog sporog uvođenja cijepljenja u 27 članica bloka i kritičari je optužuju da nije uspjela na vrijeme osigurati opskrbu cjepivima kako bi se okončala pandemija koja razara europsko gospodarstvo.





U Njemačkoj, u kojoj se preferira cjepivo Pfizer/BioNTech, raste broj neiskorištenih doza cjepiva AstraZenece pa se političari i dužnosnici natječu u predlaganju načina da ta cjepiva ne propadnu.

Berlinska senatorica za socijalna pitanja Elke Breitenbach rekla je da neiskorištene doze treba podijeliti 3000 beskućnika koji žive u gradskom kriznom smještaju.

“Ne bismo trebali zaboraviti one koji iza sebe nemaju glasni lobi”, rekla je Breitenbach za Funk Media Group.





Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ranije je rekao da neiskorištena cjepiva trebaju ići policiji.

Komentari

komentar

You may also like