Šefica Europske komisije potporu članstvu Ukrajine u EU vidi kao “moralnu dužnost”.

Moralna je dužnost omogućiti članstvo Ukrajine u EU, izjavila je u četvrtak šefica Komisije EU, izvještava Anadolu Agency.

Govoreći na forumu GLOBSEC 2022 u Bratislavi, Ursula von der Leyen rekla je “nije samo naš strateški interes, već je i naša moralna dužnost omogućiti” da se Ukrajinci pridruže Europskoj uniji znajući njihovu hrabru borbu za svoju budućnost. “Ukrajinci se bore tako hrabro jer točno znaju” da žele “slobodno i otvoreno društvo koje pripada jakoj demokratskoj zajednici”, dodala je.

Von der Leyen je objasnila kako EU želi kombinirati ulaganja za obnovu s reformama u pogledu administrativnih kapaciteta, vladavine prava i borbe protiv korupcije. Njihov je cilj stvoriti privlačno poslovno okruženje “kako bi ulagači imali povjerenja i povjerenja te se vratili i ulagali u Ukrajinu”. Obećala je da će Europska komisija “stati uz Ukrajince sa svim dosadašnjim iskustvom koje imamo” kako bi ostvarila ove reforme koje vode ka pristupanju Europskoj uniji. Istodobno je napomenula da brzina procesa pristupanja ovisi o Ukrajini i podršci bloka.

Samo četiri dana nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. veljače, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski službeno je potpisao zahtjev svoje zemlje za pridruživanje EU. Europska komisija trenutno procjenjuje upitnik koji je Ukrajina ispunila i vratila u travnju. U narednim tjednima izvršno tijelo EU iznijet će svoje mišljenje može li zemlja dobiti status kandidata i započeti pregovore o članstvu kao prvu fazu procesa. Očekuje se da će čelnici EU-a ocijeniti izvješće na svom sljedećem summitu 23. i 24. lipnja.

 

Komentari

komentar





You may also like