Šefovi najvećih banaka SAD-a s Trumpom razgovarali o padu tržišta zbog trgovinskog rata s Kinom

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s predsjednicima najvećih američkih banaka JP Morgan Chase, Bank of America i Citigroup na dan najozbiljnijega  pada američkoga tržišta ove godine. O tome je jučer izvijestila tamošnja televizija CNBC.

Na američkim financijskim tržištima u srijedu, 14. kolovoza, došlo je do najozbiljnijeg jednodnevnog pada indeksa Dow Jones u 2019. godini. Razlozi za pogoršanje sveukupne atmosfere na američkim burzama postale su bojazni od recesije u SAD-u, ali i u nizu drugih razvijenih država. Jedan od najvažnijih čimbenika pogoršanja perspektive gospodarskog rasta i dalje je američko-kineski trgovinski rat, kojega je pokrenula Trumpova administarcija.

CNBC, pozivajući se na svoje izvore, navodi kako je Trump bio zabrinut padom financijskog tržišta u SAD-u i da je zamolio šefove banaka JP Morgan, Bank of America i Citigroup „da mu govore o stanju ekonomije“ posredstvom konferencijske (video) veze. Šefovi najvećih banaka Trumpu su rekli kako je stanje u potrošačkom sektoru ostalo „dobro“, ali da bi moglo biti „još bolje“ ukoliko bi se uspjelo završiti trgovinski rat s Kinom.

Rukovodeći trojac najvećih američkih banaka, Jamie Dimon (JP Morgan), Brian Moynihan (Bank of America) i Michael Corbat (Citigroup), Trumpu je također kazao kako trgovinski sukob donosi neizvijesnost i pogoršava perspektive u planiranju kapitalnih troškova američkih korporacija. Predsjednici spomenutih banaka s američkim su predsjednikom također razmijenili mišljenja o smanjenju kamatnih stopa od strane Federalnih Rezervi za 0,25%, te izjavili kako to neće imati osjetnog utjecaja na američko financijsko tržište.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like