Senat izglasao zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji

Američki Senat (dom Kongresa, kojeg kontroliraju republikanci) izglasao je predsjedniku Donaldu Trumpu zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

Usvojene su odluke koje se tiču sprječavanja realizacije 22 sporazuma o isporukama naoružanja toj najvećoj arapskoj zemlji Perzijskog zaljeva na iznos od 8,1 milijarde dolara. Zanimljivo je kako se to odigralo u jeku zaoštravanja krize u toj regiji povezane s Iranom, uključno i nedavnog obaranja američke vojne bespilotne letjelice od strane  iranske protuzračne obrane. Glasovanje je želio sprječiti državni tajnik Mike Pompeo, upozoravajući upravo na iransku ugrozu.

Senatori su glasovali i za dvije odvojene rezolucije, kako bi zapriječili američkoj vojnoj tvrtci Raytheon proizvodnju sofisticiranih vrsta naoružanja u Saudijskoj Arabiji. Naime, sporazum o zajedničkoj proizvodnji izazvao je zabrinutost američkog zakonodavca, jer Saudijci na taj način mogu polučiti pristup američkim tehnologijama proizvodnje navođenih avionskih bombi.

Senat je usvojio zakon koji zabranjuje prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE, prvi put nakon prethodna dva neuspješna pokušaja blokiranja prodaje oružja Rijadu 2016. i 2017. godine.

S druge strane Predstavnički dom Kongresa (kojeg kontroliraju demokrati) obećao je usvojiti identične odluke kako bi zaustavio isporuke oružja Rijadu. Međutim, Kongresu nedostaje glasova da bi poništio veto kojim je danas zaprijetila Bijela kuća.

Naime, jučer su se u Bijeloj kući sastali Donald Trump i njegovo Vijeće za nacionalnu sigurnost s državnim tajnikom Mikeom Pompeo i v.d. ministra obrane Patrickom Shanahanom (koji je prije nekoliko dana dao ostavku) i njegovim nasljednikom Markom Eslerom. Sastanak je održan nakon što je Trump na svom tvitu napisao kako je „Iran učinio veliku pogrešku!“.





Navedena grupa sudionika sastanka izvijestila je Kongres o posljednjim zbivanjima vezano uz Iran. Senator Lindsey Graham novinarima je kazao kako je s Trumpom razgovarao o imenovanju novog ministra obrane SAD-a i o stanju u Iranu, te je podržao izvođenje napada na iranska naftna postrojenja u slučaju budućih iranskih napada na tankere u Perzijskom zaljevu.

Ovdje treba podsjetiti kako je, osim već poznatih prošlotjednih napada na tankere u Omanskom zaljevu, kao i prije mjesec dana na dva saudijska tankera usidrena u vodama UAE (za koje napade SAD optužuje Iran, a ovaj to opovrgava) i prekujučerašnjeg iranskog obaranja američkoga drona, 18. lipnja raketom kratkog dometa napadnuto i jedno iračko nalazište nafte pokraj Basre, na kojemu rade strane kompanije, uključno i američki ExxonMobil, kao i Shell. Taj je napad izvršen nakon prethodnog napada na vojne baze u Iraku u kojima su smješteni američki vojnici.

Mike Pompeo upravo se u svom obraćanju kongresmenima pozivao na ove događaje, kako bi opravdao uvođenje izvanrednog stanja i zaobišao zabranu senatora Menendeza za isporuke 120 tisuća komada preciznog naoružanja Saudijskoj Arabiji. Ovdje treba naglasiti kako je najveći dio toga oružja, protiv čije je isporuke glasovao Senat, trebao biti iskorišten od strane arapske koalicije predvođene Rijadom, u ratu u Jemenu. Tamo je, navodno, Teheran šijtskim pobunjenicima hutima dostavio balističke rakete koje oni sve češće ispaljuju na teritorij Saudijske Arabije.





Čitava stvar s isporukama oružja Rijadu dodatno se zakomplicirala i nakon nedavne objave UN-a o nužnosti pokretanja istrage protiv saudijskog prijestolonasljednika i ministra obrane Muhammeda bin-Salmana, navodno neposrednog nalogodavca brutalnog ubojstva novinara Jamala Kashoggija u saudijskom generalnom konzulatu u Istanbulu, početkom listopada prošle godine.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like