Senat odobrio zabranu prodaje zrakoplova F-35 Turskoj zbog kupnje ruskog sustava S-400! Ankara odgovorila

Američko-turski odnosi ulaze u sve dublju krizu. Sinoć je američki Senat usvojio prijedlog vojnog proračuna za 2019.g, koji obuhvaća i obustavu turskog sudjelovanja u programu proizvodnje američkog zrakoplova 5. generacije F-35 zbog namjere Ankare za kupnju ruskog PRO i PZO sustava S-400.

„Ministar obrane predstavio je nadležnim odborima Kongresa plan o isključenju vlade Republike Turske iz sudjelovanja u programu F-35, uključno i njegov industrijski i vojni aspekt“, navodi se u prijedlogu.

Osim toga, tekst sadrži i zabranu za  predaju Turskoj prava na lovce F-35.

Povod za tu odluku je namjera Ankare za kupnju ruskih sustava S-400, a također i njezino nastojanje za proširenje odnosa s Rusijom, što, prema mišljenju američkog zakonodavca, podriva sigurnost NATO saveza.

Ovaj prijedlog vojnog proračuna je jedan od dva dokumenta koji se sada nalaze na razmatranju američkog zakonodavca. Drugi prijedlog iniciran je donjim domom (Predstavnički dom) Kongresa, koji ga je već i potvrdio. Oba dokumenta u konačnici će se svesti u jedan, koji će potom biti predan na završno glasovanje.

U prijedlogu Predstavničkog doma, isporuke F-35 i drugog naoružanja Turskoj također su povezane s njezinom namjerom kupnje S-400.





Turska sudjeluje u projektu F-35 zajedno s još osam zemalja. Njezin udio u njegovoj razradi trebao je iznositi oko 11 milijardi dolara, od čega je Ankara do sada uložila oko 800 milijuna dolara. U zamjenu, SAD su morale isporučiti 100 zrakoplova, a prve isporuke trebale su početi 2018.g.

Nije trebalo dugo čekati na turski odgovor. U utorak, 19. lipnja, turski premijer Binali Yildirim, izjavio je, kako će Turska pronaći alternativu vezano uz ovu odluku američkog Senata.

„To je nesretan razvoj situacije. Ali Turska neće ostati bez alternative.Takvi potezi od strane SAD-a izazivaju žaljenje, oni proturječe duhu strateškog partnerstva“, izjavio je turski premijer u intervjuu televiziji NTV.





Podsjećamo: ionako složeni odnosi Ankare i Washingtona dodatno su se zaoštrili nakon što su Turska i Rusija u prosincu 2017.g. potpisali kreditni sporazum o isporuci sustava S-400. Suglasno dokumentu, Ankara će kupiti dvije baterije tog sustava, koje će se opsluživati od strane turskog vojnog osoblja. Dvije strane također su se dogovorile o tehničkoj suradnji i razvoju proizvodnje S-400 u Turskoj. SAD i NATO zbog tog su posla u više navrata kritizirali Ankaru. Kritike su postupno prelazile u prijetnje, najprije neformalne, od strane pojedinih američkih kongresmena (očito, kao signali Ankari što može očekivati u slučaju da ne odustane od tog, po SAD vrlo neugodnog posla). Nakon toga, nedavno je i prvi državni službenik, pomoćnik američkog državnog tajnika Wess Mitchel, izjavio kako turska kupnja S-400 može negativno utjecati na isporuke zrakoplova F-35. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je kako će Ankara poduzeti mjere protiv Washingtona ukoliko isporuke tih zrakoplova budu blokirane. Nedavno su pojedini visokorangirani turski državni dužnosnici, kao alternativu F-35 spominjali zrakoplove iz drugih članica NATO saveza, ali i ruski zrakoplov 5. generacije Su-57.

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like