Senatori pozvali Bidena da uvede moratorij na izvoz nafte

I Sjedinjene Države, poput EU, našle su se u složenoj energetskoj situaciji. Cijene benzina u zemlji ubrzano rastu, nafta poskupljuje na svjetskom tržištu pri čemu najveće države proizvođači „crnog zlata“ iz skupine OPEC+ ne žele slušati poziv američkog predsjednika Joe Bidena da povećaju proizvodnju izvan svojih, ranije utvrđenih okvira tj. kvota i tako smanje cijene. Sve to utječe i na unutarnje političko stanje u zemlji, ali i na popularnost samog predsjednika i njegove administracije, koja je prema najnovijim istraživanjima na najnižim razinama.

Tako je grupa od 11 demokratskih senatora napisala pismo  predsjedniku Joe Bidenu pozivajući ga da uvede moratorij na izvoz nafte i uporabi strateške rezerve za stabilizaciju domaćih cijena goriva.

Pritom su naveli stručne dokaze kako benzin u SAD-u nije toliko koštao od 2014. godine.

“Molimo da razmotrite sve raspoložive alate za snižavanje cijene benzina u SAD-u. To uključuje korištenje strateških rezervi nafte i zabranu izvoza nafte. Nadamo se da ćete istražiti mogućnost primjene ovih i drugih mjera kako bi benzin bio pristupačniji za sve Amerikance”, navodi se u poruci.

Senatori su za krizu okrivili zemlje OPEC-a , koje, prema njima, “namjerno manipuliraju cijenama, ograničavajući opskrbu”, kao i američke naftne tvrtke koje nastavljaju opskrbljivati ​​strana tržišta.

I Bijela kuća za rast cijena benzina okrivljuje OPEC, koji je ostao ravnodušan na pozive na povećanje proizvodnje, ali još nije odlučio kojim će se sredstvima riješiti problem.
Komentari

komentar

You may also like