Objavljena je netočna informacija da je podignuta optužnica protiv Hillary Clinton. Ona nije izmislila priču o ruskom miješanju u američke izbore

U povodu obavijesti Faktografa redakcija portala Geopolitika.news obavještava čitatelje kako nije točno da je podignuta optužnica protiv Hillary Clinton, te kako je optužnica podignuta protiv odvjetnika Michaela Sussmanna koji je radio za njen stožer. Optužen je da je lagao FBI-ju kada im je u razgovoru ponudio informacije o Trumpovoj navodnoj vezi s Rusijom. Tom prilikom je Sussmann zanijekao činjenicu da je angažiran u izbornom stožeru Hillary Clinton. Radilo se, dakle, o pokušaju člana njene kampanje da utječe na istragu FBI-ja.

Kako navodi američki The Wall Street Journal, u četvrtak, 16. rujna, posebni tužitelj američkog Ministarstva pravosuđa John Durham podigao je optužnicu protiv odvjetnika Hillary Clinton tijekom 2016. godine kod FBI-a zbog krivokletstva, ali zločin još nije presudio kao trivijalnu prijevaru. Provjerom Faktografa utvrđeno je kako se ne radi o dokazu da Rusija nije pokušala intervenirati u ishod američkih izbora, s obzirom da je ovdje u pitanju samo jedan krak istrage o Trumpovim navodnim vezama s Rusijom, koji se tiče nedokazane poveznice ruskom kompanijom Alfa Bank. Stoga objavljena informacija da se radi o izmišljenoj priči o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016., nije točna. Naime, do sada nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je postojalo koordinirano djelovanje između ruskih službi i kampanje bivšeg američkog predsjednika Trumpa. Međutim, nedvojbeno je utvrđeno da je postojala ruska internetska operacija čiji je cilj bio pomoći Trumpu da pobijedi na izborima.

Durham je podigao optužnicu protiv odvjetnika Michaela Sussmanna, koji je radio za izborni stožer Hillary Clinton. Optužen je za davanje lažnih izjava glavnom savjetniku FBI-a Jamesu Bakeru na sastanku 19. rujna 2016. godine, kada je predstavio dokumente koji ukazuju na navodne tajne kontakte između Trumpove organizacije (The Trump Organization je glavna tvrtka Donalda Trumpa, koja kontrolira područja Trumpovog poslovanja poput nekretnina, hotela, golf klubova itd.) i Alfa-Bank sa sjedištem u Rusiji.

U optužnici se navodi da je Sussmann Bakera doveo u zabludu tvrdeći kako “ne djeluje u najboljem interesu bilo kojeg klijenta”, što je navelo glavnog savjetnika FBI-a da vjeruje kako se Sussmann “ponašao kao dobar građanin, a ne kao plaćeni odvjetnik ili političar”. To je bila laž, prema optužnici koja je dokumentirala da je Sussmann radio s drugim istaknutim članovima Demokratske stranke i da je svoje vrijeme naplaćivao do izbornog stožera Hillary Clinton.

Sassmannove laži “FBI -ju su oduzele važne informacije”, stoji u optužnici, te su potaknule Savezni istražni biro da pokrene istragu o vezama između predsjednika Trumpa i Alpha-grupe, koja je brzo procurila u medije. Sussmann nije lagao FBI-u da se zaštiti. Optužen je da je lagao Federalnom istražnom uredu kako bi pokrenuo istragu protiv suparničkog Trumpovog izbornog stožera na temelju lažne tvrdnje o dosluhu između Rusije i Trumpa.

Nije međutim, točna informacija kako “optužnica dodaje nove detalje o raširenoj prirodi pokušaja kampanje Hillary Clinton da lažno omalovaži Donalda Trumpa “koji leži u krevetu s Rusima” i kako se “u dokumentu tvrdi da je daleko nadišao mandat konzultantske tvrtke Fusion GPS i lažni “dosje” koji je stvorio bivši zaposlenik britanskog MI6 Christopher Steele, iako su obojica odigrali ulogu u širim naporima da se diskreditira Trump”, jer je nedvojbeno utvrđeno da je postojala ruska internetska operacija čiji je cilj bio pomoći Trumpu da pobijedi na izborima.





Zaključak kaže da su optužbe protiv Alfa banke došle od neidentificiranog izvršnog direktora velike tehnološke tvrtke (“Tech Executive 1”), koji je, prema jednom od njegovih e -poruka, očekivao “visoki položaj u području kibernetičke sigurnosti u budućoj administraciji Hillary Clinton”. Ovaj izvršni direktor posjeduje internetske tvrtke s pristupom velikoj količini “javnih i ne-javnih” podataka.

Spomenuti čelnik naredio je svojim zaposlenicima “da izvuku i analiziraju sve javne i privatne internetske podatke radi uvredljivih informacija o Trumpu”. Također je angažirao internetske analitičare s neidentificiranog američkog sveučilišta. U optužnici se kaže kako je svrha ovih pretraživanja bila pojačanje takvih “negativnih nalaza i narativa” o Trumpu koje bi željele određene “VIP osobe”.

Ova potraga za informacijama na Internetu nije dala gotovo ništa. No, šef je lažne insinuacije predao gospodinu Sassmannu, koji je na temelju njih napisao službene dokumente, koje je predao FBI-u, a istovremeno je radio s ciljem da sve to prenese na “lakovjerni tisak”. Sassmannov sastanak s visokim dužnosnikom FBI-a Johnom Bakerom dao je medijima razlog da napišu da nadležna tijela  istražuju Trumpove veze s Rusijom. FBI je pokrenuo istragu protiv Trumpa, koja je eskalirala u političku ludnicu zavjere koja je štetila Trumpovom predsjedanju zemljom više od dvije godine.





Optužnica protiv Sussmanna otvara vrata još jednom mnogo ozbiljnijem zločinu, koji se u osnovi sastoji od tima Hillary Clinton i nekih medija koji izvode prljave političke trikove i nezakonite radnje protiv demokracije u Sjedinjenim Državama. U optužnici se navodi da su službenici Clintonove kampanje izvješćeni o namjeravanom skandalu, uključujući “šefa osoblja, direktora javnih poslova i savjetnika za vanjsku politiku”.

Kako piše američki medij Politico, republikanci su postali nestrpljivi s istragom, nadajući se izvješću koje će opravdati optužbe bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je prvotna istraga bila slabo prikriven i neutemeljen politički napad.

“Sjećaju li se svi kad smo uhvatili demokrate, koji su špijunirali moju kampanju? Gdje je Durham?”, napisao je Trump u svojoj izjavi poslanoj novinarima prošlog mjeseca.

Sussmannov sastanak s Bakerom već je bio predmet intenzivnog interesa republikanaca na Capitol Hillu, koji su o tome ispitivali Bakera tijekom svjedočenja iza zatvorenih vrata u listopadu 2018. tijekom vlastite istrage o porijeklu FBI-ove istrage o Trumpu i Rusiji. Baker je tada rekao da se ne sjeća je li se Sussmann predstavljao kako radi u ime Demokratske stranke ili Clintonove kampanje.

Kako navodi WSJ, Durhamu je ranije prijetila zastara istrage o “ruskom tragu”, ali s pojavom novih ozbiljnih okolnosti krivokletstva može se pretpostaviti kako će ovaj prljavi posao imati dug nastavak.

Istodobno su čitatelji u komentarima bijesni na sve što se dogodilo, mnogi od njih su i na strani Donalda Trumpa. Očito, u SAD-u ima i više nego dovoljno unutarnjih briga i problema koji s dolaskom Joe Bidena ne samo da nisu nestali, već se i produbljuju – kako na političkoj tako i na ideološkoj razini.

Ako ovome dodamo i vrlo složeno globalno geopolitičko stanje, gdje su Sjedinjene Države svojom voljom u ratu svim sredstvima (osim vojnim) s dvije globalne velesile Rusijom i Kinom – sveukupna slika i SAD-a i svijeta izgleda još puno mračnije. Očito – zlo se proždire samo. Problem će biti ako za sobom u ponor pakla ne povuče i “ostatak” svijeta koji i svoga zla ima sasvim dovoljno.

Komentari

komentar

You may also like