Seoski učitelj i socijalist Pedro Castillo novi je predsjednik Perua

Izborno povjerenstvo Perua konačno je proglasilo pobjedu Pedro Castilloa (51). Izbori su bili 6.6., a protukandidatkinja Keiko Fujimori je osporila prve rezultate tvrdeći da su namješteni. Danas je povjerenstvo donijelo konačan i nepromjenjiv rezultat kojeg je ovaj puta prihvatila i Fujimori. Nakon prebrojanih 100 posto glasačkih listića Pedro Castillo dobio je 50.12 posto glasova, a Fujimori (46) 49.87 posto, prenosi dpa.

Pedro Castillo dolazi iz zabačene planinske regije u Andama. Odrastao je na selu kao jedan od osmero djece. Često je bio gladan u djetinjstvu. Radio je kao seoski učitelj, a na javnu “pozornicu” je stupio 2017. kada je vodio prosvjede za povećanje učiteljskih plaća.

Castillo je imao radikalnu ideju da će nacionalizirati rudnički sektor, ali je postepeno napustio ideju i zamijenio je idejom o većim porezima stranim korporacijama. Naime, Peru je drugi najveći proizvođač bakra u svijetu, nakon Čilea. Tvrdi da je razvio osjetljivost za seosko i radničko stanovništvo gledajući odnos između svojih vrijednih roditelja i veleposjednika.

S druge strane, Keiko Fujimori je kćer zatvorenog bivšeg predsjednika Alberto Fujimori. Ima čvrste veze s elitom u Limi, a program i retorika su joj desni. Čeka ju suđenje za korupciju. Niti jedan predsjednik Perua od 1985. nije prošao bez optužnice za korupciju, piše AP.

Oko novog predsjednika, Peru je snažno podijeljen. Dok jedni osjete da je ovo početak gušenja slobode tržišta, slobode izražavanja i zatvaranje prema međunarodnoj zajednici, drugi Castillo-a vide kao čovjeka iz naroda koji poznaje njihovu patnju. Castillo je, zbog uvjerenja ili dobrog PR-a, prošao cijelu kampanju u šeširu i seljačkim sandalama.

 





Komentari

komentar

You may also like