Sergej Lavrov – ruski kralj diplomacije postao izopćenik: ‘Nekoć mi je čuvao leđa, a danas bih pazio da mi ne zabije nož u njih’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov imao je asa u rukavu kad je u veljači ugostio svoju britansku kolegicu Liz Truss na pregovorima u Moskvi.

„Priznajete li ruski suverenitet nad regijama Rostov i Voronjež?“, pitao je ministricu tijekom njezina prvog posjeta Rusiji. Ujedinjeno Kraljevstvo „nikada neće priznati“ ruski suverenitet u tim regijama, odgovorila mu je.

Problem za Truss bio je što su te regije sastavni dio Rusije pa ju je britanski veleposlanik bio primoran žurno ispraviti.

Incident je potaknuo Lavrova da na konferenciji za medije ogorčeno promumlja da je „razočaran“ njihovim sastankom i optuži britansku kolegicu za lošu pripremu.

Ova zasjeda bila je simbolična za transformaciju Lavrova koji se u nekoliko godina iz urbanog majstora diplomacije kojeg su poštovali i neprijatelji pretvorio u kremaljsko napadačko oružje.

Njegovo sve svadljivije ponašanje osiguralo mu je nadimak Mr Njet (Gospodin Ne) kojeg su zapadnjački komentatori prvotno dali Andreju Gromiku, sovjetskom ministru vanjskih poslova na vrhuncu hladnog rata.





Lavrov je na poziciji ministra vanjskih poslova od 2004. godine, ali nije poznato u kolikoj je mjeri dio uskog kremaljskog kruga.

Putinov šef propagande

Lavrov, gorljiv branitelj ruske invazije na Ukrajinu, sada je pod sankcijama zapadnog svijeta i zabranjeno mu je ondje putovati. Kada se u ponedjeljak obratio na konferenciji o ljudskim pravima i razoružanju u Ženevi – putem videokonferencije zbog novouvedene zabrane putovanja – diplomati su znak protesta napustili dvoranu.

„Prisiljen sam vam se obratiti putem videokonferencije“, požalio se. „Razlog zbog kojeg vam se ovako obraćam su nečuvene mjere Europske unije, koja je odbila poštovati jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na kretanje“, dodao je prije nego je počeo opširan verbalni napad na Ukrajinu i Zapad.





Još prošlog tjedna Lavrov je razgovarao licem u lice s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom kako bi diplomaciju održao živom.

No, nakon što je Putin 24. veljače započeo invaziju na Ukrajinu, ostaje nejasno hoće li se ikada opet susresti s nekim od zapadnjačkih ministara vanjskih poslova ili otputovati u Europu ili SAD.

EU je dan nakon invazije zamrznuo Putinovu i Lavrovu imovinu u Europi i dodao njihova imena na listu sankcija, što je izrazito neuobičajen potez.

Velika Britanija i Sjedinjene Države slijedili su primjer EU-a, a iz američkog ministarstva financija Lavrova su opisali kao Putinovog „šefa propagande“ koji je „proširio lažnu priču da je Ukrajina agresor“.

Čuvaj mi leđa

No, nije uvijek bilo tako. Lavrov je uživao poštovanje svih strana za svoj rad u UN-u tijekom svoje desetogodišnje dužnosti ruskog veleposlanika pri svjetskoj organizaciji.

Iako su ga neki smatrali sitničavim, uspio je izgraditi dobre odnose s kolegama, posebice s prijašnjim američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem prilikom sastavljanja iranskog nuklearnog dogovora 2015.

Tijekom maratonskih pregovora o Siriji u Ženevi 2016. u kojima je sudjelovao i Kerry, Lavrov je oduševio novinare nakon što je u sitne noćne sate u sobu za novinare donio dvije boce vodke.

„Mi smo donijeli votku, a za pizze je zadužena američka delegacija“, kazao je Lavrov, poznat po svojoj ljubavi prema viskiju i nekadašnji strastveni pušač.

Lavrov, koji uz engleski tečno govori i singalski zbog prijašnjeg diplomatskog rada u Šri Lanki, popularan je u Rusiji pa ne čudi da je bio na čelu liste vladajuće stranke na prošlogodišnjim izborima.

Bivši ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirjev, koji je služio pod Borisom Jeljcinom 1990-ih, pokrenuo je kampanju u kojoj poziva ruske diplomate da daju ostavku u znak prosvjeda protiv rata.

„Lavrov, kojeg su pravedno sankcionirali, bio mi je zamjenik 90-ih godina. Nekoć mi je čuvao leđa, a danas bih pazio da mi u njih ne zabode nož”, kazao je.

Komentari

komentar

You may also like