Šest “opasnih” Palestinaca pobjeglo iz strogo čuvanog izraelskog zatvora kroz sustav tunela

Šestero palestinskih militanata pobjeglo je iz strogo čuvanog zatvorskog sustava Gilboa na sjeveru Izraela, izvještava The Times of Israel.

Zatvorski predstavnici su jutros izjavili kako je šest  palestinskih zatvorenika uspjelo preko noći pobjeći iz zatvora Gilboa zbog greške u konstrukciji zatvora. Omer Barlev iz policije je rekao je kako istražuju mogućnost da su odbjeglima, koje opisuju kao “vrlo opasne”, pomogli vanjski pomagači.

Izraelski dužnosnik nazvao je bijeg “katastrofom kakvu do sada nisu vidjeli u izraelskom zatvorskom sustavu”. “Ovo je težak događaj. Uhvatit ćemo bjegunce ”, rekao je Barlev u ponedjeljak ujutro. “Može potrajati dan ili dva, ili tjedan ili dva, ali bit će uhvaćeni.” Barlev je rekao kako se čini da je bilo “preciznog i ​​detaljnog planiranja” bijega, “pa je stoga vjerojatno da su zatvorenici imali pomoć izvana”.

Prolaz, tek toliko širok da se odrastao čovjek može jedva probiti, pronađen je u kupaonici muške ćelije i bio je spojen na odvodni sustav zatvora. Još jedan tunel otkriven je na cesti s južne strane kompleksa.

Veliki broj policijskih snaga pozvan je u područje oko zatvora Gilboa, smještenog sjeverozapadno od Beit She’ana, u blizini Galilejskog mora, te uz pomoć dronova i helikoptera tragaju za šest bjegunaca. Vojska i Shin Bet također pomažu u potrazi za osumnjičenima, a u regiji su postavljene kontrolne točke.

Četiri od šest bjegunaca osuđeni su na doživotni zatvor zbog smrtonosnih napada na Izraelce. Jedan od njih, zapovjednik u Fatahovoj terorističkoj skupini brigade mučenika Al -Aqsa, Zakaria Zubeidi, bio je u zatvoru dok mu se sudilo za skoro 20 zločina, uključujući pokušaj ubojstva.





Izraelski premijer Naftali Bennett nazvao je ovo “teškim incidentom” koji zahtjeva “opsežnu istragu”. S druge strane, Hamas je događaj proglasio “pobjedničkim potezom”, prenosi RT.

Komentari

komentar





You may also like