Sevastopolj na Krimu je pod napadom ukrajinskih dronova

Najveći krimski lučki grad Sevastopolj, dom ruske crnomorske flote, danas je pod napadom ukrajinskih dronova, kažu dužnosnici iz tog grada. Na društvenim mrežama pojavljuju se izvješća i videosnimke (na dnu članka) koje pokazuju duži napad ukrajinskih bespilotnih letjelica. Navodno je trajao nešto više od sat vremena.

“Napad još tri bespilotne letjelice odbijen je iznad voda Sevastopolja”, rekao je ruski guverner Mihail Razvožajev prema Telegram kanalu ruske službene novinske agencije TASS. “Dvije bespilotne letjelice oborene su protuzračnom obranom dok su se pokušavale približiti termoelektrani Balaklava. Napadi još tri drona odbijeni su iznad Crnog mora, nije bilo štete na civilnoj infrastrukturi niti je bilo žrtava”, piše ruski guverner poluotoka. Razvožajev je rekao da je grad Sevastopolj sada miran, “ali su sve službe i snage u stanju vojne pripravnosti”.

Kretanje pomorskog putničkog prijevoza zaustavljeno je nakon napada dronom, izvijestile su ruske vlasti grada, prenosi Radio Svoboda. Pomorski putnički prijevoz vrlo je važan za Sevastopolj jer povezuje središte sa sjevernom stranom i udaljenim dijelom grada. Kretanje kopnenim putničkim prijevozom oduzima mnogo više vremena nego prelazak Sevastopoljskog zaljeva morem, tvrde. Radio Svoboda je izvijestio da su se “eksplozije čule u Sevastopolju u večernjim satima 22. studenog. Čule su se u središnjem dijelu grada. Nakon toga, stanovnici su čuli pucnjeve iz oružja manjeg kalibra”.

Krajem kolovoza Sevastopolj je bio pod kombiniranim napadom ukrajinskih brodova bez posade te dronova iz zraka. Ruski dužnosnici tada su tvrdili su da je samo jedno plovilo lakše oštećeno, dok su svi ukrajinski dronovi uništeni te da su u organizaciju umiješani “britanski stručnjaci”.

Sevastopolj, koji se nalazi otprilike 220 kilometara od teritorija pod kontrolom Ukrajine, bio je dva puta napadnut bespilotnim letjelicama u kolovozu i krajem srpnja. Što se tiče ukrajinske sposobnosti da izvrši ove vrste napada, još uvijek nije sve najjasnije o kakvim dronovima je riječ. Prerađeni samoubilački dron dugog dometa viđen je u akciji po drugi put 20. kolovoza, izvodeći napad na sjedište ruske crnomorske flote u Sevastopolju prilikom čega je uništio dio krova zgrade. Riječ je vjerojatno o prerađenom dronu za civilnu namjeru, a snimka tog prijašnjeg napada pokazuje da dron ima dvostruki rep i fiksna krila.





Komentari

komentar

You may also like