Seyed Adeli: SAD nikada neće moći zamijeniti Rusiju u izvozu plina Europi

Glavni tajnik Foruma zemalja izvoznica plina (Gas Exporting Countries Forum – GECF) Seyed Mohammed Hussein Adeli, za njemački medij Handelsblatt, izjavio je, kako Sjedinjene Države nikada neće moći zamijeniti Rusiju u isporukama plina Europi.

„Ne razumijem skepsu EU u odnosu na (plinovod, op. GN.) „Nord Stream 2“. Europi će i dalje biti nužan ruski plin jer je američki utjecaj na europsko plinsko tržište još uvjek nevelik… SAD nikada neće zamijeniti Rusiju u isporuci plina u Europu. A Rusija će obvezno izvoziti i ukapljeni prirodni plin“, izjavio je Adeli u intervjuu njemačkom mediju.

Prema njegovim riječima, najveći dostavljač LNG plina ostaje Katar. Američki izvoz još nije dosegnuo količine koje bi znatnije utjecale na europsko plinsko tržište.

SAD pojačava svoj udio na LNG tržištu u Europi. Američki udio u njemu, u prvom kvartalu 2017.g. porastao je 6%, što predstavlja desetorostruko povećanje u odnosu na čitavu prošlu godinu, navedeno je u redovitom kvartalnom izvješću Europske komisije o EU plinskom tržištu. U prvom kvartalu SAD je postao šesti najveći dostavljač LNG plina na EU tržište. Pritom Rusija i dalje ostaje daleko najveći izvoznik plina u EU.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like