Shinzo Abe je upozorio Kinu da bi invazija na Tajvan bila “ekonomsko samoubojstvo”

Bivši japanski premijer Shinzo Abe upozorio je Kinu da bi invazija na Tajvan bila “ekonomsko samoubojstvo”, ističući da Japan i SAD neće stajati po strani i dopustiti da se to dogodi, prenosi Reuters.

Govoreći u srijedu na forumu koji je organizirao tajvanski think tank Institut za istraživanje nacionalne politike, Abe je rekao da bi oružana invazija na Tajvan predstavljala opasnost za Tokio. “Hitno stanje na Tajvanu bilo bi također izvanredno stanje i u Japanu, a time postaje ozbiljan fokus saveza Japana i SAD-a. Ljudi u Pekingu, posebno predsjednik Xi Jinping, nikada ne bi trebali zanemariti tu činjenicu”.

Bivši premijer je dodao da su japanski otoci Senkaku, na koje Kina također polaže pravio, udaljeni samo 100 km od Tajvana. U daljnjem upozorenju Pekingu, Abe je upozorio da bi kineski avanturizam mogao biti smrtni udarac na njihovu ekonomiju. “Vojna avantura bila bi put do ekonomskog samoubojstva”, rekao je. “Moramo stalno ponavljati da su miroljubivi odnosi između Kine i Tajvana jedina opcija”.

Abe nije detaljno objasnio što misli pod ekonomskim samoubojstvom, ali vjerojatno misli da bi kineski napad prouzročio ekonomski rat Zapada i Kine kroz sankcije i razvrgavanje trgovačkih ugovora.

Japan je domaćin velikom broju američkih vojnih baza, uključujući i na južnom otoku Okinawi, koji je udaljen od Tajvana samo nešto više od 400 km.

Komentari

komentar





You may also like