Shoigu stigao u Kinu na zajedničke rusko-kineske strateške vježbe

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu doputovao je u Kinu radi promatranja aktivne faze rusko-kineskih operativno-strateških vježbi “Sibu/Interakcija-2021” koje izazivaju veliku pozornost međunarodnih vojnih ali i političkih krugova s obzirom da bi one mogle predstavljati jasni signal o izdizanju vojne suradnje dviju zemalja gotovo na savezničku razinu, koja, između ostalog, podrazumijeva interoperabilnost  u djelovanju dviju vojski.

Tijekom posjeta Shoigu će se sastati s ministrom obrane NR Kine Wei Fengheom. Prema Ministarstvu obrane RF, “glavne teme predstojećih razgovora bit će pitanja bilateralne vojne suradnje, uključujući praktičnu interakciju oružanih snaga dviju zemalja”.

Wei Fenghe pozvao je Shoigua da nazoči aktivnoj fazi zajedničkih vježbi na sastanku u Dušanbeu krajem srpnja.

Prema navodima medija Eadaily, vježba Sibu/Interakcija 2021 održava se na poligonu Qingtongxia kopnenih snaga kineske vojske (PLA) u autonomnoj regiji Ningxia Hui od 9. do 13. kolovoza. Planirano je korištenje oko 13 tisuća vojnika i preko 400 jedinica naoružanja i vojne opreme.

Vježbe će zajedno voditi zapovjedništvo vojnih kontingenata dviju zemalja. S ruske strane uključene su motorizirano topništvo, lovci Su-30SM  i snage protuzračne obrane, kao i časnici zapovjednih i nadzornih tijela. Značajka ovih vježbi je da vojnici ruskog vojnog kontingenta svoje zadatke uvježbavaju na oklopnim vozilima kineskih kopnenih snaga.

Ranije, u okviru priprema za zajedničke vježbe, vojnici dviju zemalja provelo je zajedničku obuku u upravljanju borbenim vozilima i tenkovima Kopnenih snaga PLA te je topničkom vatrom gađali ciljeve koji su simulirali topničke mete i utvrđena vatrena mjesta uvjetnog neprijatelja.
Više o ovoj temi i reakcijama Zapada možete pogledati ovdje.

Mediji: Zapad zabrinut: Rusija i Kina izvode zajedničke vojne operacije protiv SAD-a

 

Komentari

komentar
You may also like