Shoygu o jačanju napetosti na ruskim zapadnim granicama

U srijedu, 21. kolovoza, ruski ministar obrane Sergey Shoygu predvodio je sastankom kolegija toga Ministarstva, a razgovaralo se o različitim  pitanjima iz sfere obrane i sigurnosti. Osim toga, Šojgu je govorio i o sustavu mjera za neutralizaciju ugroza na zapadu Rusije.  

Na otvorenom dijelu zasijedanja Sergey Shoygu je izjavio kako je vojno-političko stanje na  ruskom Zapadnom strateškom smijeru teško i napeto, i da MO poduzima mjere za neutralizaciju izniklih prijetnji. Kazao je kako vojno i političko stanje „karakterizira jačanje vojne nazočnosti NATO saveza u Istočnoj Europi, razmještaj američkih sustava PRO u Poljskoj i Rumunjskoj, kao i širenje vojne suradnje NATO-a s Finskom i Švedskom“.

Shoygu je naglasio slijedeće: „Za neutralizaciju prijetnji mi provodimo sustav mjera. …
U Zapadnom vojnom okrugu ove će godine biti provedeno više od 20 organizacijskih radnji za osuvremenjivanje bojnog sastava, između ostalog i obalne vojske, vojske za protuzračnu obranu  i logistiku.“ Do kraja godine u taj će vojni okrug biti uneseno više od 1300 jedinica nove i modernizirane vojne tehnike. Rusko MO nastavit će i s popunjavanjem vojnog sastava Zapadnog okruga profesionalnim vojnicima – koji s MO imaju potpisane ugovore. Ove se godine radi o njih više od 9 tisuća.

Posebna pozornost posvećuje se predstojećim rusko-bjeloruskim vojnim vježbama pod nazivom „Štit Saveza-2019“, kojim se završava dvogodišnji ciklus zajedničkih vojnih priprema. „Vježba će imati isključivo obrambeni karakter“, naglasio je ruski ministar obrane, navodeći, kako će u njoj sudjelovati 12 tisuća vojnika i 959 jedinica vojne tehnike. Ove će se godine održati i tri vojne vježbe unutar Organizacije dogovora o zajedničkoj sigurnosti, u kojima će sudjelovati pripadnici vojski Rusije, Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Sličnu pozornost rusko MO pridaje i svom Istočnom vojnom okrugu, gdje će se do kraja ove godine održati još 62 vojne vježbe i nastaviti jačanje vojno-materjalne baze tamošnjih vojnih snaga. Shoygu je izjavio kako se i na tom prostoru javlja tendencija pogoršanja stanja, povezana prije svega s aktivnostima SAD-a u Azijsko-tihooceanskoj regiji s ciljem, kako kaže, slabljenja položaja Rusije i Kine.
 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like