Shoygu u Pekingu: Rusija i Kina razmjenjuju vojnu tehnologiju

U Peking, u službeni posjet NR Kini, jutros je stigao ruski ministar obrane Sergey Shoygu. Paralelno s njegovim susretima s kineskim vojnim i državnim vrhom, održat će se i sastanak rusko-kineskog vijeća za vojnu suradnju.

Ono što je ministar Shoygu rekao pred novinarima u Pekingu izaziva i najveću pozornost. Naime, ruski je šef obrane kazao, kako su dvije države dogovorile međusobnu razmjenu vojne tehnologije.

Upravo su taj segment rusko-kineske suradnje Sjedninjene Države godinama nastojale i uspijevale sprječavati, bojeći se još veće ekspanzije kineske vojne moći i njezinog tehnološkog napretka. Čini se kako opasne geopolitičke igre na relacijiWashington-Moskva spuštaju i posljednje barijere koje je Rusija, u ime svojih stabilnih odnosa sa Zapadom (SAD-om), imala prema Kini kada je u pitanju njihova vojna suradnja. O tome su nedavno posvjedočile i velike strateške vojne vježbe ruske vojske u Sibiru i Dalekom istoku „Vostok 2018“, u kojima je po prvi put aktivno sudjelovala i kineska vojska.

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like