Šijti prijete napadima na američke vojnike ukoliko ne napuste Irak

Zapovjednik vojne organiazcije „Asaib Ahl al-Haq“ („Liga pravednika“, ulazi u sastav moćne iračke šijtske organizacije „Hashd al-Shaabi“ osnovane za borbu protiv „Islamske države“ i naknadno inkorporirane, kao zasebna snaga, u sustav iračkih oružanih snaga, op. GN.), Qais Hazali, u ponedjeljak, 12. veljače, upozorio je na moguće napade na američku vojsku u Iraku, ukoliko se ova ne povuče iz te zemlje nakon poraza „Islamske države“ (info: panarapska televizija Al Arabiya).

Vođa jedne od najvećih postrojbi iračkih šijta (proiranskog usmjerenja, koja uživa potporu iranskog Korpusa straže islamske revolucije), pozvao je pri tom na potpuno i brzo povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Podsjećamo: početkom veljače, irački premijer Haider al-Abadi izvjestio je o zajedničkom planu vlade u Bagdadu i američkog Pentagona, o osjetnom smanjivanju američke vojne nazočnosti na iračkom tlu nakon slamanja „Islamske države“. Ali pitanje potpunog povlačenja Amerikanaca iz Iraka još nije postavljeno, navodi Al-Arabiya.

Prošli je tjedan Geopolitika.news pisala o početku prebacivanja dijela američkih snaga iz Iraka u Afganistan, kao i o izjavi američke koalicije za borbu protiv „Islamske države“ od 27. prosinca, u kojoj je rečeno, kako je krajem 2017.g. na zapadu Iraka i istoku Sirije ostalo manje od tisuću boraca „Islamske države“.

Amerikanci prebacuju dio svoje vojske iz Iraka u AfganistanKomentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like