Sin ubijenog libijskog čelnika Gaddafija pušten na slobodu

Saif al-Islam Gaddafi, sin ubijenog libijskog vođe Muammera Gaddafija, u subotu, 10. lipnja, pušten je na slobodu, napustivši zatvor u libijskom gradu Zintanu.

Predstavnik oružane organizacije „Abu Bakr al-Sidik“, pod čijom je ingerencijom navedeni zatvor, priopćio je, kako je oslobađanje Saifa al-Islama Gaddafija utemeljeno „na objavljenoj amnestiji libijskog parlamenta“.

„Mi smo odlučili osloboditi gospodina Saifa al-Islama Muammara Gaddafija. On je u potpunosti slobodan. Potvrđujemo kako je napustio Zintan odmah nakon oslobađanja – 14. dana Ramazana (odgovara  9. lipnju, op. GN.)“, navedeno je u izjavi spomenute organizacije.

Podsjećamo, nakon nasilnog svrgavanja režima Muammara Gaddafija 2011. godine, za njim i njegovom bližom rodbinom proglašena je prava hajka. Pobunjenici su, nakon njegovog pronalaska, predsjednika Gaddafija ubili doslovno na ulici, snimajući sam čin ubojstva koji su potom objavili na društvenim mrežama, a isto su učinili i s njegovim sinom Muatasemom, dok je sin Hamis poginuo za vrijeme bombardiranja Tripolija. Gadafijev sin Saif al-Islam, kao jedan od najprivrženijih suradnika svoga oca, uhićen je, a u lipnju 2015. godine osuđen je na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Četvrti Gadaffijev sin Saadi pobjegao je u Niger, ali su ga tamošnje vlasti 2014. godine izručile novoj libijskoj vladi. Kćer bivšeg libijskog čelnika Aisha, kao i njegova supruga i dvoje sinova Muhammed i Hannibal s djecom, uspjeli su se spasiti došavši u Alžir, gdje su dobili azil.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like