Sinoć i jutros su se nastavile teške borbe u regiji Donjeck

Teške borbe bijesne oko grada Piski u istočnoj Ukrajini dok Rusija nastavlja svoju vojnu kampanju zauzimanja cijele industrijalizirane regije Donbas. Dužnosnik Narodne Republike Donjeck koju podržava Rusija rekao je da je Piski, samo 10 km sjeverozapadno od glavnog grada pokrajine Donjecka, pod kontrolom ruskih i separatističkih snaga. “Vruće je u Piskiju. Grad je naš, ali na njegovom sjeveru i zapadu ostaju raštrkani džepovi otpora”, napisao je proruski dužnosnik Danil Bezsonov preko Telegrama. Ukrajinski dužnosnici zanijekali su da je ovaj teško utvrđeni grad, ključ obrane Donjecka, pao.

Rusija napada mnoštvo civilnih i vojnih ciljeva u svom pokušaju uspostavljanja potpune kontrole nad istočnoukrajinskom regijom Donjecka, tvrde jutros iz Kijeva. Navodno je 120 ruskih raketa pogodilo područje oko grada Nikopolja tijekom noći, rekli su ukrajinski dužnosnici. Guverner Dnjepropetrovska Valentin Reznjačenko rekao je da su tri osobe ubijene i sedam ranjeno u granatiranju Nikopolja kada je 120 raketa Grad pogodilo to područje. “Neprijatelj usredotočuje svoje napore na uspostavljanje potpune kontrole nad teritorijem Donjecka”, rekao je ukrajinski Glavni stožer u izvješću jutros, navodeći da se borbe na istoku odvijaju za više od 60 naselja i vojnih ciljeva, prenosi Reuters.

Unatoč borbama, dopisnik za France 24 jutros piše: “Rusi nastavljaju vršiti pritisak u regiji Donbasa, ali u posljednjih mjesec dana, postigli su vrlo mali napredak. Govorimo o kilometrima u jednoznamenkastim brojevima. Jako im je teško i trpe velike gubitke”.

Britansko ministarstvo obrane danas je preko Twittera priopćilo da se ruska vojna industrija sada nalazi “pod značajnim pritiskom”, te da je vjerodostojnost mnogih njezinih oružanih sustava potkopana njihovom povezanosti s lošim učinkom ruskih snaga u ukrajinskom ratu. Iz Londona pišu, da iako se Rusija ponosi svojom vojnom industrijom, sada teško mogu provesti dogovoreni izvoz naručenih oklopnih borbenih vozila zbog zapadnih sankcija i iznimne potražnje za vozilima za vlastite snage u Ukrajini.

Komentari

komentar





You may also like