Sirene za zračni napad u Kijevu; Rusi vrše pritisak na gradove

Sirene za zračni napad oglasile su se u srijedu iznad glavnog grada Ukrajine Kijeva, javlja francuska agencija AP.

Ponovljeni napori za uspostavljanje sigurnih ruta za evakuaciju iz nekoliko urbanih područja nisu uspjeli, iako je nekoliko tisuća ljudi uspjelo pobjeći iz sjeveroistočnog grada Sumyja sigurnim koridorom u utorak. Stanovnici okružene luke u Azovskom moru u Mariupolju nisu bili te sreće: tamo se odvijaju neki od najgorih scenarija rata, ali pokušaj evakuacije civila i isporuke preko potrebnih zaliha nije uspio.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage pucale na konvoj prije nego što je stigao u grad, navodi AP.

Ukrajinske vlasti objavile su u srijedu da je Rusija pristala na novi cjelodnevni prekid vatre duž nekoliko ruta za evakuaciju civila koji bježe iz opkoljenih ili okupiranih gradova.

Ukrajinski glavni stožer oružanih snaga rekao je u priopćenju da jača obranu u gradovima na sjeveru, jugu i istoku, te da se snage oko Kijeva odupiru ruskoj ofenzivi i “drže crtu”. Ukrajinski GS dalje navodi da u sjevernom gradu Černihivu ruske snage postavljaju vojnu opremu među stambene zgrade i na farme, a da na jugu, Rusi odjeveni u civilnu odjeću napreduju na grad Mikolajiv, crnomorsko brodograditeljsko središte od pola milijuna ljudi, prenosi AP.

Isti medij navodi, pozivajući se na riječi turskog šefa diplomacije Mevluta Cavusoglua, kako bi se sutra u Turskoj trebao održati sastanak između ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine. Detalji sastanka nisu navedeni.





 

Komentari

komentar





You may also like