Sirija: Bašar al-Asad posjetio Alep prvi put od početka rata 2011.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad posjetio je Alep i sudjelovao u molitvi za Kurban-bajram. To je prvi posjet najvećem sirijskom gradu od početka sirijskog rata 2011. godine. Državna novinska agencija SANA izvijestila je da je predsjednik “obavljao molitvu Kurban-bajram u džamiji Sahabij Abdalah bin Abas u gradu Alepu”. Asad je u poruci rekao da Sirijcima i vojnicima želi sretan Kurban-bajram.

Asad je u petak započeo svoje putovanje u Alep i objavio na Telegramu da su on i njegova supruga posjetili “povijesnu Veliku alepsku omedijsku džamiju” i “prošetali tržnicama u Starom gradu, koje su bile otvorene u povodu blagdana”. Alep, jedan od najstarijih gradova u regiji i nekoć gospodarska prijestolnica, teško je oštećen zbog sirijskog građanskog rata, uključujući i stari grad u blizini omedijske džamije, gdje su predsjednik i njegova supruga slikani u šetnji.

Tijekom sirijskog rata 2011., Alep je postao bojno polje između vladinih snaga, pobunjenika i boraca Islamske države. No, s jačanjem vladinih snaga uz podršku Rusije 2012., grad je na kraju pao u ruke vlade 2016., nakon jednomjesečne kampanje bombardiranja iz zraka. Budući da je veći dio grada pretvoren u ruševine, tadašnji UN-ov šef humanitarne pomoći, Stephen O’Brien, upozorio je u studenom te godine da bi Alep mogao postati “divovsko groblje”. Pogođeni dijelovi grada trenutno su u rekonstrukciji.

Vladine su snage 22. prosinca 2016. objavile da su preuzele kontrolu nad gradom i sada kontroliraju četiri najveća sirijska grada. Međutim, sirijska vlada nema potpunu vlast nad pokrajinom Alep, s područjima u blizini turske granice još uvijek pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga koje podržava SAD, kao i pobunjeničkih skupina koje podržava Turska. Ujedinjeni narodi su prošle godine izvijestili da je između ožujka 2011. i ožujka 2021. u sirijskom građanskom ratu ubijeno najmanje 350 209 civila i boraca. No, iz UN-a su rekli da je to “minimalni broj koji se može provjeriti” i “niži od stvarnog broja”.

Komentari

komentar





You may also like