Sirija: Bashar al-Assad uvjerljivo osvojio četvrti mandat, optužbe sa Zapada za namještanje

Bashar al-Assad osvojio je četvrti mandat za mjesto predsjednika Sirije s uvjerljivih 95.1%, piše DW. Rezultate je sinoć objavio Hammoud Sabbagh, predsjednik parlamenta, pa je tako rekao da je izlaznost glasača 78% (nešto više od 14 milijuna Sirijaca).

Novo-stari predsjednik je na svojoj Facebook stranici objavio: “Hvala svim Sirijcima za njihov jak osjećaj domoljublja i za veliku izlaznost. Zbog budućnosti sirijske djece i mladeži, idemo od sutra u obnovu Sirije i obnovu nade u Siriji.”

Mandat će trajati 7 godina, a al-Assad je predsjednik već 21 godinu. Dok je za mnoge kritičare sa Zapada on diktator koji je naslijedio poziciju od oca, za Rusiju je saveznik koji barem donekle održava na “životu” državu izmučenu sukobima još od 2011. i brani regiju od  militantnog džihadizma.

Očekivano, čelnici Zapada sumnjanju da su izbori namješteni. Ministri Francuske, Njemačke, Italije, UK i SAD-a već su prije najavili da izbori neće biti pravedni. Susjedna Turska koja je direktno bila upletena u sukob protiv al-Assadove vlasti, također naziva izbore nelegitimnim.

Komentari

komentar
You may also like