Sirija: Navodi o teškom bombardiranju sela gdje obitava turska vojska

Izvori Sirijske promatračnice za ljudska prava (SOHR) izvijestili su da su režimske snage vlade u Damasku nastavile s teškim bombardiranjem, gađajući gradove i sela Majdaliya, Maarzaf, Mantaf, Kansafra i druga područja u Jabal al-Zawiyah u južnom dijelu Idliba s gotovo 50 raketa.

Vrijedi napomenuti da su ciljana sela i gradovi mjesta turskih osmatračnica. Tijekom bombardiranja bombardiranja sela Maarzaf, jedno dijete je ozlijeđen, piše SOHR. Rakete su ispaljene danas u ranim jutarnjim satima. Također, režimske snage otvorile su jaku mitraljesku vatru na područja u Sahl al-Ghabu na sjeverozapadu Hame. Nema prijavljenih žrtava.

Turska vojska se smjestila u sirijsku regiju Idlib od 2017. kroz vojnu operaciju “Štit Eufrata” koja je bila djelomično dogovorena s Iranom i Rusijom. Turska je kroz niz osmatračnica uspostavila kontrolu nad dijelom sjeverne Sirije, blizu svoje granice u strahu da se sukob neće preliti u Tursku. Ipak sve su češće točke “kontakta” između turske vojske, sirijske vojske i ruskih aviona. Broj turskih baza i promatračnica se širi na broj veći od prvotno dogovorenog (posebno od 2020.), pa se jednako tako povećava i broj sukoba.

SOHR je udruga sa sjedištem u Londonu i s nepoznatim izvorom financiranja, a redovito izvještavaju o stanju u Siriji, uglavnom kroz vijesti koji ne idu u prilog vladi u Damasku.

Komentari

komentar





You may also like