Sirija: novi napadi na ilegalna naftna postrojenja na sjeveru zemlje

Proteklih tjedana svjedočili smo snažnim zračnim i raketnim napadima na ilegalna postrojenja za preradu nafte koja se nalaze na sjeveru Sirije, u područjima pod nadzorom proturskih oružanih organizacija. Tamo prerađena krijumčarena nafta prevozi se auto-cisternama u Tursku.

Nakon snažnog napada izvršenog 5. ožujka na improvizirane rafinerije nafte u zoni Al-Hamran, u blizini gradova Jerablus i Al-Bab sjeverno od drugog po veličini sirijskog grada Aleppa, uništeno je na stotine cisterni s gorivom, kao i dio naftnih postrojenja (vidi poveznicu ispod teksta).

Kako danas navode sirijski mediji pozivajući se na vojne izvore te zemlje, još jedan snažan udarac na naftne objekte proturskih snaga na sjeveru Sirije (sjeverno od Aleppa) dogodio se sinoć, uporabom taktičkih raketnih sustava 9K79-1 “Tochka-U” i raketnog sustava s više lansirnih raketa 9K58Smerch“. Vijest o tome prenose i ruski mediji.

Napadnuto je parkiralište cisterni koje je prevoze krijumčareno gorivo do Turske. Kao rezultat napada, uništeno je na desetke auto-cisterni takozvane oporbene Sirijske nacionalne vojske (SNA), formirane uz potporu Turske. Za sada nema podataka o mrtvim i ranjenim osobama.

Ovdje, svakako, treba dodati kako je tursko Ministarstvo obrane već ranije objavilo kako iza spomenutog napada na naftna postrojenja, izvršenog. 5. ožujka,  za koji su pojedini mediji tvrdili kako je izvršen uporabom ruskih krstarećih raketa s njihovih brodova u Sredozemnom moru,  kako iza njega stoje sirijske vladine snage. Prema izvješću turskog MO,  projektili su lansirani s uzletišta Quayres i pogodili područja gradova Jerablus i Al-Bab.

Zanimljivo je kako niti vlada u Damasku, niti Rusija nisu službeno preuzele odgovornost za ove napade.





Slike goleme štete nakon raketnog napada na naftne objekte na sjeveru Sirije

 





Komentari

komentar

You may also like