Sirija poduprla Kinu u sukobu sa SAD-om i Tajvanom, a Kina Siriju u sukobu s islamističkom oporbom

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje o potpori Kini, izvijestila je 28. listopada sirijska arapska novinska agencija SANA.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je osudilo američko intenziviranje tajvanskog sukoba i naglasilo kako Damask podupire teritorijalni integritet Kine.

Sirijsko MVP smatra aktiviranje tajvanskog sukoba od strane Sjedinjenih Država kršenjeM međunarodnog prava i prijetnjom miru i sigurnosti u Kini i Aziji.

Službeni Damask osudio je američko uplitanje u unutarnje stvari Kine, poglavito u stanje u Tajvanu, Hong Kongu i autonomnoj regiji Xinjiang Uygur.

Također, sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju izrazilo zabrinutost zbog planova Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije da razmjeste nuklearne podmornice u Tihom oceanu i pozvalo spomenute zemlje da se pridržavaju Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Ova vijest zapravo nikoga ne iznenađuje. Peking već dugo podupire Damask po pitanju njegove borbe protiv terorizma ali i islamističke oporbe iza koje danas u osnovi stoji Turska.
O tome svjedoči i vijest da je također 28. listopada, zamjenik veleposlanike NR Kine u Ujedinjenim narodima Geng Shuang na sjednici Vijeća sigurnosti optužio Tursku za okupaciju sjeveroistočne Sirije (info: Daily Sabah).





Geng Shuang je također optužio Tursku za kršenje ljudskih prava i pad vodostaja u Eufratu zbog oštećenja distribucijske postaje u Alluku.

U odgovoru je turski veleposlanik Feridun Sinirlioglu kazao:

“Nećemo učiti od onih koji krše ljudska prava i humanitarno pravo.” Također je optužio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i kurdske narodne samoobrambene snage (YPG) za zlouporabu problema vododistribucijske stanice u Alluku.





Podsjećamo: 21. listopada Turska i 42 druge zemlje izrazile su zabrinutost UN-u zbog prava Ujgura koji žive u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur. Turska i druge zemlje pozvale su kineske vlasti da poštuju prava Ujgura i omoguće pristup Xinjiangu za neovisne promatrače.

Što se tiče Tajvana podsjećamo kako NR Kina „odbjegli“ otok smatra svojom provincijom. Od 1971. Tajvan nije zastupljen u UN-u, a njegovo je mjesto zauzela NR Kina. Nedjeljivost Kine i nepriznavanje tajvanske suverenosti jedno je od ključnih načela normalizacije američko-kineskih odnosa i međusobnog priznanja s početka 70.-ih godina prošlog stoljeća.

Komentari

komentar

You may also like