Sirija: Poginulo 14 pripadnika “vojnog osoblja” u ekpoloziji autobusa u Damasku

U bombaškom napadu na autobus s vojnicima Damasku, glavnom gradu Sirije poginulo je najmanje 14 pripadnika vojnih osoba, a ranjeno još troje,  tvrdi vojni dužnosnik za sirijsku državnu agenciju SANA-u.

Napad danas rano ujutro je jedan od najsmrtonosnijih u Damasku u posljednjih nekoliko godina, a rijedak je događaj otkad su vladine snage zauzele predgrađa koja su ranije držali oporbeni borci u 10-godišnjem sukobu u Siriji.

Neke informacije su još nepotvrđene. Naime, dok SANA tvrdi da su poginuli članovi “vojnog osoblja”, ne precizirajući o kome je riječ, izraelski Jewish News Syndicate tvrdi da  je u napadu poginulo najmanje 14 “iranskih časnika”. Također, postoje nesuglasice oko toge jesu li dvije eksplozije detonirane pored busa dok je prolazio ili je riječ o bombama koje su već bile u autobusu.

Napad je najsmrtonosniji u glavnom gradu od bombaškog napada IS-a ispred Palače pravde u ožujku 2017., kada je umrlo najmanje 30 ljudi.

U svakom slučaju, dvije eksplozije su se dogodile dok je autobus prolazio ispod mosta Hafez al-Assad, u blizini nacionalnog muzeja u srcu glavnog grada i to baš u vrijeme dok su djeca išla u obližnju školu. Udruga iz Londona, Sirijski promatrači za ljudska prava (SOHR) tvrde da su autobus pogodile dvije rakete i da je prilikom napada poginulo troje djece.

Dopisnica Al Jazeere, Zena Khodr rekla je da je napad, koji se dogodio u srcu glavnog grada Sirije, očito “narušavanje sigurnosti”. “Režim definitivno ima mnogo neprijatelja”, rekla je.





Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad. “To je kukavički čin”, rekao je za državnu televiziju zapovjednik policije u Damasku general bojnik Hussein Jumaa, dodajući da su policijske snage odmah ogradile to područje i pobrinule se da više nema bombi. Pozvao je ljude da obavijeste vlasti o svakom sumnjivom predmetu koji vide.

“Samo nekoliko minuta nakon što je prijavljena eksplozija, započelo je snažno granatiranje grada Ariha, koja se nalazi u južnom Idlibu, pod kontrolom oporbe. Najmanje 10 ljudi je ubijeno. To se smatra nekim oblikom odmazde od strane režima, iako se ovo područje suočava s redovitom vatrom unatoč prekidu vatre koji je bio na snazi ​​prošle godine. Turska državna agencija AA rekla je da su sirijske vladine snage i grupe koje podržava Iran ciljale tržnicu centru grada Ariha i da su pri tome poginuli civili. Militanti Islamske države nastavljaju djelovati u sirijskoj pustinji, gdje su ove godine izveli nekoliko napada na vojna vozila.

Komentari

komentar





You may also like