Sirija tvrdi da je Izrael projektilima zemlja-zemlja napao objekte pored Damaska

Izraelska vojska gađala je ciljeve raketama zemlja-zemlja u blizini sirijskog glavnog grada Damaska danas rano ujutro, javlja sirijska SANA.

Iz Sirije tvrde da su projektili pogodili mjesta u regiji Zakia pored Damaska ​​i prouzročili “materijalnu štetu” nešto prije 1 sat ujutro. U objavi nisu naveli pojedinosti o ciljevima koji su pogođeni, a nema ni neposrednih izvješća o žrtvama. Sirijski mediji izvijestili su da je napad izveden raketama zemlja-zemlja ispaljenim sa sjevera Izraela, a sličan izraelski napad dogodio se u subotu.

Udruga “Sirijski opservatorij za ljudska prava” (SOHR) sa sjedištem u Londonu, i s nejasnom pozadinom financiranja, priopćila je da je u subotnjem napadu ubijeno najmanje pet proiranskih boraca, a drugi su ranjeni. Prema izvješću, napad je bio usmjeren na skladišta naprednog oružja i streljiva koja pripadaju Hezbolahu, iranskim snagama i savezničkim frakcijama.

Izraelska vojska nije dala nikakav komentar, u skladu s njihovom politikom o izvještavanju oko sukoba u Siriji s aktivnostima u Siriji. Izraelska upotreba raketa zemlja-zemlja, umjesto projektila ispaljenog iz zrakoplova, povezana je s nedavnim sastankom premijera Naftalija Bennetta i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Navodno je, nakon sastanka, Izrael pristao manje se oslanjati na zračne napade koji su bili efikasni protiv sirijske protuzračne obrane koju su im ustupili iz Rusije. “Probijanje” ruske protuzračne obrane loše je za imidž ruskog oružja, piše The Times of Israel.

Izraelski dužnosnici izražavaju sve zabrinutost zbog sve više iranskih raketnih sustava zemlja-zrak u Siriji, kao i zbog poboljšanih sposobnosti protuzračne obrane sirijske vojske, što je IDF-u otežalo djelovanje u Siriji. Izrael je izveo na stotine zračnih napada unutar Sirije tijekom građanskog rata u zemlji, ciljajući, kako kaže, pošiljke oružja za koje se vjeruje da se isporučuju libanonskoj terorističkoj skupini Hezbolah koju podržava Iran, a koja se bori na strani snaga sirijske vlade.

Komentari

komentar





You may also like