Sirija: Vojska Assada osvojila grad Daraa, uporište pobunjenika

Jučer je vojska odana vladi Bašara Al-Assada ušla u grad Daraa na jugu Sirije, prenosi AFP. Daraa je postao središte otpora protiv Assada još od 2013.

Pokrajina Daraa i njezin istoimeni glavni grad, kolijevka sirijskog ustanka, vratila se pod kontrolu vlade 2018. godine uz dogovor o prekidu vatre koji je podržala Rusija, saveznica Assada. No, pobunjenici su ostali u južnom dijelu grada zvanom Daraa al-Balad, a tijekom ljeta sukobili su se s vladinim snagama na njegovoj periferiji pokušavajući ponovno zauzeti to područje.

Moskva je ponovno pokušala uspostaviti primirje tijekom ove godine, ali uz ograničen uspjeh. U sukobima je poginulo “nekoliko desetaka ljudi”, piše AA. UN tvrdi da je oko 38 tisuća ljudi napustilo grad ove godine zbog sukoba.

Jučer su unutar Daraa al-Balada dopisnici AFP-a vidjeli su kako su buldožeri čistili ruševine zgrada oštećenih u sukobima. Sirijska i ruska zastava vijorile su se na nekoliko mjesta. Pucnjava je utihnula, ali javni prostor grada je uglavnom bez civila,

“Devet kontrolnih punktova postavljeno je na rubovima i unutar Daraa al-Balada”, rekao je vojni izvor za AFP. Prema sporazumu posredstvom Moskve, pobunjenici moraju predati oružje, a oni koji to odbiju će biti evakuirani prema drugim pobunjeničkim regijama na sjeveru zemlje. Muškarci koji nisu odslužili obvezni vojni rok, moći će ostati.

Komentari

komentar





You may also like