Sirijska oporba odbila sporazum o stvaranju sigurnosnih zona

Sirijska oružana oporba u petak je odbacila ruski plan o osnivanju sigurnosnih zona u Siriji, nazvavši ga „ugrozom teritorijalne cjelovitisti države“, a također je odbila priznati Iran jamcem primirja, izvjestio je Reuters.

Jučer, 4. svibnja, Turska, koja podupire sirijske oporbene snage, i Iran, koji podupire vladu u Damasku, suglasili su se s ruskim prijedlogom o osnutku četiri sigurnosne zone – u regiji Idlib, sjeveru regije Hama, Istočnoj Guti (predgrađu Damaska), i južnoj regiji Deraa, a prijedlog je dobio i potporu UN-a, o čemu je jučer govorio i posebni izaslanik UN-a za Siriju Steffan de Mistura, koji je nazočio i potpisivanju sporazuma u Astani.

Sjedninjene Države prema spomenutom planu odnose se skeptično. Već ranije State Department je izjavio kako je skeptičan u odnosu na Iran kao jamca primirja, ali i idućim koracima Damaska kada je riječ o prekidu vatre.

Sam Memorandum, jučer potpisan, još nije javno objavljen i njegove pojedinosti nisu poznate.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je njegovo potpisivanje ali i upozorio kako taj sporazum mora „uistinu poboljšati život Sirijaca“.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel al-Jubeir, tijekom posjeta Washingtonu izjavio je kako Rijad podupire osnivanje sigurnosnih zona, ali da Kraljevstvo želi saznati „više pojedinosti“.





Posebni predstavnik ruskog predsjednika po sirijskom pitanju Aleksandar Lavrentev, pozdravio je potpisivanje sporazuma i činjenicu da Moskva može u sigurnosne zone poslati svoje promatrače. Dodao je kako se uz suglasnost Irana i Turske u zone mogu slati strani promatrači.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like