Sirijska vojska i ISIL vode teške borbe

U četvrtak, 26. studenog, oporbeni Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu izvijestio je o teškim borbama između sirijske vojske i džihadista iz terorističke organizacije Islamska država u pustinjskim dijelovima zemlje – a posljednjih dana najviše u trokutu Allepo-Hama-Rakka i u zoni regionalnog središta Homs. Pritom džihadisti postavljaju zasjede, vrše iznenadne napade na nadzorne točke sirijskih snaga, a u borbama na obje strane poginulo je puno boraca.

U borbama se koriste topnička sredstva a u njima intenzivno sudjeluju i ruski zrakoplovi.

SOHR navodi kako je u posljednja 24 sata evidentirao gubitke s obiju strana u živoj sili, pri čemu je poginulo 19 sirijskih vojnika i njihovih savezničkih postrojbi iz redova šijitskih organizacija, te 14 ISIL-ovaca. Očekuje se da će broj žrtava rasti jer je i dosta ranjenih koji su u teškom stanju.

Podsjećamo: uništenje Islamske države već je u nekoliko navrata proglašavano s više strana – uključno i Rusije i SAD-a, a čak su u svezi toga održavane i svečane ceremonije u znak pobjede i u Siriji i u Iraku. Međutim, neovisno o tome ISIL svako toliko „uskrsava“, već prema potrebi. Tako je njegova pojačana aktivnost primijećena od početka ove godine, prije svega u Siriji, a u osnovi, džihadisti borbe vodi protiv snaga sirijske vojske, najčešće u istočnom dijelu regije Hama. ISIL-ove snage sastoje se od mobilnih grupa, najčešće koristeći brze kamionete (pick-up) na kojima su instalirane teške strojnice i drugo oružje.

 

 





Komentari

komentar

You may also like