Sirijska vojska nije pustila američki vojni konvoj u Qamishli

Sirijska vojska je 11. studenog zaustavila ulazak američkog vojnog konvoja u grad Qamishli, izvijestila je sirijska agencija SANA.

Američki konvoj, koji se sastojao od 5 vojnih vozila, pokušao je ući u grad Qamishli, koji se nalazi u regiji Hasakah, preko obilaznice Al-Wafa. Konvoj je zaustavila sirijska vojska na kontrolnom punktu Rashu koji se nalazi na jugozapadu Qamishlija. Kao rezultat toga, Amerikanci su bili prisiljeni vratiti se.

Regija Hasakah nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Sirije i graniči s Turskom i Irakom. Većinski je naseljena kurdskim stanovništvom, a u samom gradu i u tamošnjoj međunarodnoj zračnoj luci stacionirani su ruski vojnici. Kroz tu regiju prolazi najvažnija prometnica koja povezuje Irački Kurdistan sa Sirijom, sve do Aleppa i dalje, a ona je ključna za Amerikance što se tiče opskrbe njihovog vojnog kontingenta na istoku Sirije koji je pod nadzorom prokurdskih postrojbi SDF, koje podupire Washington. One kontroliraju najveći dio tamošnjih sirijskih naftnih nalazišta. Na spomenutoj prometnici nerijetko je dolazilo do incidentnih situacija između američkih i ruskih vozila koji su jedni drugima ometali prolazak pojedinim njezinim dionicama, pa su zabilježena i međusobna izguravanja vozila s cesta pa i fizički obračuni američkih i ruskih vojnika bez uporabe osobnog naoružanja.

Ova današnja vijest je znakovita s obzirom da se američki vojnici do sada nikada nisu obazirali na pokušaje sirijskih vojnika da ih zaustave u tom dijelu zemlje. Redovito bi takve naredbe ignorirali. Ali ne treba biti naivan. Jer sve je ipak drukčije kada Sirijcima iza leđa stoje Rusi. Oni se u ovoj „priči“ ne spominju ali teško je vjerovati da bi se Amerikanci povukli pred sirijskim vojnicima pa čak i ako su brojčano inferiorni.

Ovdje također možemo dodati i raniju vijest prema kojoj su prosirijske milicije digle u zrak automobil spomenutih Sirijskih demokratskih snaga iza kojih stoje SAD.

 





Komentari

komentar

You may also like