Sirijska vojska oslobodila najveće uporište „IS“ na istoku zemlje – grad Al Mayadin

Sirijska vojska oslobodila je grad Al Mayadin, u istočnoj regiji Deir ez-Zour, na zapadnoj obali Eufrata. Radi se o najvećem preostalom vojnom uporištu „Islamske države“ u toj regiji. Tijekom višetjednih vojnih oparacija i okruženja toga grada, ulaska sirijske vojske u njegove zapadne dijelove i naknadnih protunapada ISIL-ovih snaga i izbacivanja vladinih snaga na gradsku periferiju, jučer je grad u potpunosti došao u ruke vladinih snaga, pričemu je ubijen veliki broj džihadista, dok ostali bježe u panici prema jugo-istoku te regije. U tijeku je razminiravanje ulica i trgova od strane posebnih postrojbi sirijske vojske namjenjenih za te poslove, izvjestila je sirijska agencija SANA.

karta: Istok Sirije

Vladine snage nastavljaju akcije i na istočnoj obali rijeke Eufrat te su uspostavile nadzor nad nizom tamošnjih strateških točaka. Također, sirijska vojska nastavlja oslobađanje dijelova grada Deir ez-Zoura koji su još pod nadzorom ISIL-ovih snaga.

Navedene informacije danas je potvrdilo i rusko Ministarstvo obrane. Njegov glasnogovornik, general Igor Konashenkov, izjavio je, kako su postrojbe sirijske vojske pod zapovjedništvom generala Suheila Al-Hassana slomile otpor džihadista u središnjim i južnim kvartovima grada Mayadina i nastavljaju razvoj napada uz potporu ruskih zračnih snaga. Taj je grad, kazao je ruski general, najveće naselje koje je bilo pod nadzorom „Islamske države“ u dolini rijeke Eufrat i najjače utvrđena zona terorista na istoku Sirije, u koju su posljednjih tjedana prebacivane najsnažnije vojne pričuve „Islamske države“ iz Iraka. Ova će pobjeda, zaključio je glasnogovornik ruskog MO, omogućiti nužne uvjete za prerastanje taktičkih uspjeha sirijske vojske u operativne.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like