(Video) Sirijska vojska oslobodila strateški važan grad Abu-Kamal

Prema upravo pristiglim i neprovjerenim informacijama, sirijska vojska uspjela je osloboditi posljednji i strateški najvažniji grad u regiji Deir ez-Zour koji je bio pod okupacijom snaga „Islamske države“, Abu-Kamal, smješten na granici s Irakom, i time (nakon prethodnog ovladavanja gradom Deir ez-Zourom kao administrativnim središtem istoimene regije) uspjela stavila pod puni nadzor stratešku autocestu Damask-Deir ez-Zour-Bagdad.

Prema pojedinim i danas objavljenim informacijama, proameričke i većinski kurdske snage iz SDF-a zaustavile su svoje napredovanje prema Abu-Kamalu, kojem su se do jučer s istočne obale Eufrata približile na svega 40-ak kilometara, u vrijeme dok je sirijska vojska prema tom gradu napredovala sa sjevera, niz desnu (zapadnu) obalu Eufrata i iz smjera jugo-zapada. Radilo se o pravoj utrci s vremenom jer, treba podsjetiti, Pentagon je prije desetak dana objavio kako su proameričke snage u Siriji pokrenule operaciju oslobađanja Abu-Kamala, u koji su se povukle vođe razbijene „Islamske države“ nakon oslobađanja Rakke i Deir ez-Zoura. Naravno, pritom je ipak najvažnije to, da je Abu-Kamal jedno od najvažnijih strateških točki u Siriji, bez čijeg bi nadzora ovladavanje gradom Deir ez-Zourom od strane sirijske vojske, koliko god bilo strateški bitno, ipak bilo samo polovičan uspjeh, upravo zbog spomenutog prolaza autoceste kroz taj grad na granici s Irakom. Ukoliko se ova informacija potvrdi kao točna, veliku korist od nje imat će i Iran koji si na taj način osigurava cestovnu komunikaciju do Damaska i Libanona tj. do Sredozemnog mora.

Upravo je bitka za Abu-Kamal prijetila, vjerojatno više nego bilo što ranije, opasnoj eskalaciji američko-ruskih odnosa u Siriji, jer je Moskva odmah nakon navedene vijesti iz Pentagona počela intenzivno bombardiranje terorističkih snaga u Abu-Kamalu (isto su činile i koalicijske snage pod vodstvom SAD-a) i time dala do znanja kako grad ne namjerava prepustiti kurdskim postrojbama. To je područje prošli tjedan bilo meta serijskih napada ruskih strateških zrakoplova Tu-22M3 (31. listopada, 1., 2., 3. i 4. studenog), čiji intenzitet do sada nije viđen od pokretanja ruske vojne kampanje u Siriji. Osim toga, zonu Abu-Kamala u dva su navrata prošlog tjedna raketirale i ruske podmornice iz istočnog dijela Sredozemnog mora krstarećim raketama „Kalibr“. Ti napadi omogućili su brzo napredovanje sirijske vojske, prije svega njihove elitne postrojbe „Tigrovi“.

Video: jučerašnji izbijanje sirijske vojske na granicu s Irakom, u blizini Abu-Kamala
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like