Sirijska vojska osobađa grad za gradom uoči današnjih rusko-turskih pregovora

Kao što smo već ranije izvijestili, danas se u ruskom glavnom gradu Moskvi trebaju održati rusko-turski pregovori na razini nadležnih ministarstava o stanju u Siriji, poglavito u tzv. zoni deeskalacije Idlib.

S druge strane sirijska vojska nastavila je svoje napredovanje uz potporu ruskih zrakoplova te je izvojevala važne uspjehe u Idlibu susjednoj istočnoj regiji Aleppo, uspostavivši nadzor nad velikim dijelom zapada i jugo-zapada te regije, koji su ranije bili pod nadzorom islamističkih snaga. O tome danas izvješćuju sirijski mediji. U posljednja 24 sata sirijska vojska značajno je prodrla u prostor zapadno od drugog po veličini sirijskog grada Aleppa. U nedjelju, 16. veljače, ruski zrakoplovi izvršili su snažne napade na postrojbe islamističkog saveza „Hayat Tahrir al-Sham“, između ostalog i u zoni naselja Anadan, koji je potom oslobođen od strane sirijske vojske i proiranskih šijtskih snaga. Islamistički izvori potvrđuju tu vijest i navode kako su se njihovi borci povukli iz te zone, uključno i iz gradova Anadan i Haritan.

Time je sirijska vojska ovladala prostorima na kojima gotovo 8 godina nije mogla osloboditi niti jedno selo, izjavio je „Sirijski opservatorij za ljudska prava“ sa sjedištem u Londonu, navevši, kako „u toj zoni sirijska vojska napreduje vrlo brzo“ i da su se islamistički „borci povukli iz velikog dijela zone“.

Navodi se kako je u posljednja 24 sata sirijska vojska oslobodila 13 gradova i sela zapadno od grada Aleppa. Upravo su s tih prostora islamisti često napadali civilno stanovništvo u tom gradu nakon njegovog oslobađanja na Božić 2016. godine.

Ove uspjehe sirijske vojske vojni analitičari povezuju s prošlotjednom uspostavom potpunog nadzora nad ključnom državnom prometnicom – autocestom M-5 Damask-Aleppo, zbog koje se i opskrba grada i prebacivanje novih vojnih snaga sada obavlja vrlo brzo, bez potreba zaobilaženja terorističkih uporišta uz tu prometnicu sporednim, seoskim putovima.

Podsjećamo: prije tjedan dana u Ankari je neuspjehom okončan sastanak ruske i turske delegacije o riješenju problema u Idlibu. Danas se u Moskvi treba održati drugi krug tih pregovora. Turski šef diplomacije Mevlut Cavushoglu tim je povodom izjavio kako „predstoji puno posla“ i da će Turska „nastaviti aktivno surađivati po tim pitanjima s Rusijom“.  Cavushoglu je također kazao kako „ne smijemo dozvoliti da sirijski problem umanjuje našu (tursko-rusku) suradnju i utječe na naše odnose“.  Današnji pregovori, smatra Cavushoglu, pokazat će, treba li dvjema stranama još jedan susret. Pritom se, vjerojatno, misli na summit Putin-Erdogan, kako je to, kao mogućnost, u slučaju neuspjeha pregovora bilo rečeno i prekjučer, na sastanku Lavrov-Cavushoglu na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.





A kako sada stoje stvari upravo je to i najizgledniji scenarij, koji, osim toga, dvojici lidera omogućuje osobno stavljanje „točke na „i“ novonastalog, opasnog sirijskog problema i tako domaćoj i svjetskoj javnosti pokažu da su upravo njih dvojica oni koji trebaju kazati „zadnju riječ“ o sirijskom sukobu. Naravno, u ovakvim situacijama, u kojima su dvije strane na krajnje suprotnim stranama u promišljanjima načina riješenja uzavrele situacije u Idlibu, uvijek postoji i mogućnost da stvari krenu „po zlu“ i da se nikakav dogovor niti ne postigne. Ali, s obzirom na eventualne posljedice, to je ipak prerizična opcija i za Moskvu, a još i više za Ankaru, pa se ipak treba nadati postizanju novog sporazuma. Ili nadopune onoga iz Sočija iz listopada 2018.g. koji se neposredno odnosio na pacifikaciju Idliba, ili u nekom novom formatu.

Pritom je važno kazati kako je Putinov posebni predstavnik za Bliski istok i zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov izjavio kako se nada pozitivnim rezultatima rusko-turskih  pregovora, ali i naglasio kako će s ruske strane sva predmetna pitanja biti dubinski razmatrana. Drugim riječima, Moskva će inzistirati na konkretnim rješenjima, s konkretnim preuzetim obvezama i preciznim rokovima njihovog izvršenja.

Zoran Meter: Velika analiza: ŠTO OSTAJE OD RUSKO-TURSKOG „SAVEZNIŠTVA“?





 

Komentari

komentar

You may also like