Sirijska vojska počela akciju oslobađanja istočnog Aleppa

Sirijsko ministarstvo obrane objavilo je 22. rujna informaciju o početku vojne operacije sirijske vojske za oslobođenje istočnog Aleppa, u kojem su blokirani borci nekoliko islamističkih postrojbi. Vojno zapovjedništvo pozvalo je tamošnje stanovništvo da, po mogućnosti, napusti zonu bojevih operacija u tom dijelu grada.

Svim pripadnicima nezakonitih oružanih postrojbi zajamčena je puna amnestija ukoliko polože oružje i predaju se službenim vlastima. Oni neće biti izloženi sudbenoj istrazi i progonu, a nakon procedure njihove identifikacije bit će otpušteni svojim domovima, kaže se u priopćenju zapovjedništva sirijske vojske. Pritom je rečeno, kako je operacija oslobođenja istočnog Aleppa razrađena skupa sa zapovjedništvom ruskog kontingenta i da je već otpočela.

U večer 22. rujna i u noći na 23. rujna započelo je bombardiranje sirijskih zrakoplova po položajima boraca u istočnom Aleppu, a u noći ranije, 21.9., zrakoplovi su uništili veliko skladište oružja i streljiva islamista u zoni Bustan al-Qasr. Sinoć su se snažne borbe vodile na jugo-istoku grada (zonama Ramous, Sukkari, 1070 (Al-Nasr), Leramun, Bustan al-Qasr i u samom središtu grada – Starom Aleppu). Kako se čini, jedan od glavnih udara u akciji oslobađanja istočnog Aleppa bit će upravo iz smjera Starog grada.

Danas je američka Bijela kuća izdala priopćenje, kako će SAD svu odgovornost za napad sirijske vojske u Aleppu prebaciti na Rusiju. „Uzimajući u obzir da se takav napad ne smije izvoditi pri obustavi vojnih aktivnosti, neovisno o tome je li Rusija bila u njega uključena… Mi prebacujemo na njih odgovornost za te akcije, čak i ako ih vrše (isključivo) režimske snage“, izjavio je neimenovani izvor unutar Bijele kuće.

Međutim, da je o bilo kakvoj obustavi vatre temeljem nedavnog američko-ruskog dogovora iz Ženeve teško govoriti, svjedoče mnoge ovotjedne vojne akcije diljem Sirije, razbuktane nakon prošle subote izvršenog „pogrešnog“ američkog bombardiranja snaga sirijske vojske na istoku Sirije, u zoni grada Deir az-Zoura. Osim toga, snage „Al-Nusre“ te su iste noći na jugo-istoku Aleppa izvršile snažni napad na vladine snage, usljed čega je idućeg dana Damask i prekinuo primirje. Znakovito je, također, da su američki mediji jučer, nakon dugog odbijanja Washingtona da to učini, objavili dokument o sadržaju američko-ruskog sporazuma, u kojem se vidi kako ruski i sirijski zrakolpovi ne smiju letjeti nad zonama pod nadzorom oporbe. Međutim, već danas iz Moskve dolaze reakcije na iznenadnu i „čudnu“ objavu američkih medija „samo jednog od ukupno pet dokumenata“ od koliko se sastoji američko-ruski sporazum. Pritom se ističe kako je objavljeni dokument istinit ali njemu prethodi drugi dokument u kojemu se navodi američka obveza razdvajanja oporbenih snaga od terorističkih organizacija i preciziranje položaja njihovih zona a što nije ispunjeno, a u međuvremenu teroristi napadaju vladine snage. Prije nekoliko dana rusko Ministarstvo obrane je objavilo kako je gotovo s politikom jednostranog pridržavanja primirja i da na nju više nitko ne može računati.

A da će do primirja biti teško doći ukazuje i današnja vijest iz Berlina, u kojoj se navodi, kako njemački prijedlog o privremenoj zabrani letova iznad Sirije dok se iznova ne postigne primirje (koji je dobio potporu pri ministarskom susretu Međunarodne grupe prijatelja Sirije), nije usvojen. O tome je sinoć u New Yorku izvjestio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, dodavši, kako sada moramo vidjeti „kuda će nas odvesti sljedeći sati i dani“.





Ovim vijestima svakako treba pridodati i onu prekjučerašnju, o kretanju ruskog nosača zrakoplova „Admiral Kuznecov“ prema Istočnom Sredozemlju, i njegov planirani ulazak u sirijske teritorijalne vode do početka listopada. Na njemu se nalazi 20-ak zrakoplova, od koji 10 lovaca Su-33 i četiri lovca MiG-29KR. Iako je njegov dolazak u navedeni akvatorij planiran već znatno ranije (Geopolitika.news je o tom izvjestila još u lipnju o.g.), očekuje se da zrakoplovi s tog nosača uzmu učešće u zračnim operacijama na sirijskom nebu jer sadašnji ruski zračni kontingent na bazi „Hmeymim“ ograničen u slučaju sve snažnijih vojnih operacija na tlu, a kojima upravo svjedočimo.

Erdogan zaoštrava retoriku prema SAD-u

Prije dva dana turski predsjednik Erdogan, koji je održao govor na Glavnoj skupštini UN-a, na vijest o tome, da SAD neće prije okončanja sudskog procesa u SAD-u Turskoj izručiti oporbenog čelnika i disidenta Fetullaha Gulena (kojeg turske vlasti optužuju za organizaciju propalog vojnog udara od 15. srpnja), izjavio je kako će takva odluka imati ozbiljne posljedice u odnosima dviju zemalja. Slučajno ili ne, danas je predsjednik Erdogan izjavio, kako je polovica naoružanja koje je SAD prije tri dana dostavio snagama sirijskih Kurda došlo u ruke terorističke organizacije „Islamska država“. „Tri dana ranije u sirijskom Kobaniju prizemljila su se tri zrakoplova s američkim naoružanjem za snage sirijskih Kurda. Polovica tog oružja prešla je u ruke terorista „IS“. Mi smo o tome upozorili Baraka Obamu, ali ga nismo mogli uvjeriti. Sada, na žalost, oni igraju te iste igre. To neće dovesti do konkretnih rezultata, već će samo produžiti krvoproliće u Siriji“, izjavio je g. Erdogan tijekom posjete SAD-u na prijamu, organiziranom od strane fonda „Turken“ u New Yorku (info: agencija Anadolu). Turski vođa je izjavio, kako je Ankari teško razumijeti razloge zbog kojih Washington podupire Stranku demokratskog saveza sirijskih Kurda, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, povezanom sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana.





„Nama govore, da se oni bore s „IS“. A što „Al-Nusra“ ne vodi borbu s „IS“? Tada, zašto vi ne podupirete i nju već ste je uključili u spisak terorističkih organizacija? Gdje je logika“, pitao se glasno turski čelnik. Za američki Bloomberg je izjavio kako SAD „pred očima čitavog svijeta čini veliku grešku“ i da je „u koaliciji 65 država dogovorena zajednička pobjeda protiv „Islamske države“, a ako vi počinjete činiti razliku između terorista, nanosite štetu Turskoj“.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like