Sirijska vojska počela veliki napad na Istočnu Gutu

Prije dva dana izvjestili smo o planovima sirijske vojske usmjerenim na čišćenje predgrađa Damaska – Istočne Gute, od islamističkih snaga koje ne prihvaćaju primirje i zbog čega ta tzv. zona deeskalacije sve više sliči na pravu bojišnicu nego na mjesto prekida vatre.

U četvrtak, 21. veljače, arapski mediji izvjestili su kako je sirijska vojska počela, u zadnje četiri godine neviđeni zračni i topnički napad na Istočnu Gutu, i da je u zadnjih 48 sati poginulo više od 250 njezinih stanovnika (info: Al Jazeera).Takav broj žrtava nije zabilježen od 2013. godine, kada je vojska Bashara Assada „primijenila kemijsko oružje“, navodi dalje Al Jazeera. Tvrdi se kako je samo u posljednjem danu poginulo 106 osoba u tom predgrađu glavnog sirijskog grada.

Prema informacijama UN-a, pod vatrom se našlo i tamošnjih šest bolnica.

Podsjećamo: 16. veljače u Damask je došao zapovjednik specijalnih postrojbi sirijske vojske „Tigrovi“, general Suheil al-Hassan i u svom govoru obećao u potpunosti iskorijeniti ekstremiste u Istočnoj Guti. Inače, na perimetru te zone deeskalacije raspoređene su postrojbe sirijske vojske, a u samoj zoni aktivno djeluje nekoliko islamističkih organizacija koje sada žele formirati ujedinjeni front za slobodu Sirije, kao novu „umjerenu“ oporbenu organizaciju.

Sirijska vojska priprema veliki napad na Istočnu Gutu
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like