Sirijska vojska počela veliki napad na Istočnu Gutu

Prije dva dana izvjestili smo o planovima sirijske vojske usmjerenim na čišćenje predgrađa Damaska – Istočne Gute, od islamističkih snaga koje ne prihvaćaju primirje i zbog čega ta tzv. zona deeskalacije sve više sliči na pravu bojišnicu nego na mjesto prekida vatre.

U četvrtak, 21. veljače, arapski mediji izvjestili su kako je sirijska vojska počela, u zadnje četiri godine neviđeni zračni i topnički napad na Istočnu Gutu, i da je u zadnjih 48 sati poginulo više od 250 njezinih stanovnika (info: Al Jazeera).Takav broj žrtava nije zabilježen od 2013. godine, kada je vojska Bashara Assada „primijenila kemijsko oružje“, navodi dalje Al Jazeera. Tvrdi se kako je samo u posljednjem danu poginulo 106 osoba u tom predgrađu glavnog sirijskog grada.

Prema informacijama UN-a, pod vatrom se našlo i tamošnjih šest bolnica.

Podsjećamo: 16. veljače u Damask je došao zapovjednik specijalnih postrojbi sirijske vojske „Tigrovi“, general Suheil al-Hassan i u svom govoru obećao u potpunosti iskorijeniti ekstremiste u Istočnoj Guti. Inače, na perimetru te zone deeskalacije raspoređene su postrojbe sirijske vojske, a u samoj zoni aktivno djeluje nekoliko islamističkih organizacija koje sada žele formirati ujedinjeni front za slobodu Sirije, kao novu „umjerenu“ oporbenu organizaciju.

Sirijska vojska priprema veliki napad na Istočnu GutuKomentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like