Sirijska vojska prebacuje zrakoplove bliže ruskoj bazi

Američki CNN objavio je informaciju, pozivajući se na izvore iz vojnih krugova, kako je sirijska vlada donjela odluku o prebacivanju zrakoplova sirijske vojske bliže ruskoj zrakoplovnoj bazi „Hmeymim“, zbog izbjegavanja eventualnih ozbiljnijih gubitaka u slučaju novog napada od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Priopćeno je, kako će se gotovo svi sirijski zrakoplovi, koji su sposobni letjeti, smjestiti  nedaleko od baze „Hmeymim“, u sjeverozapadnoj primorskoj regiji Latakija.

Podsjećamo, 7. travnja Pentagon je pokrenuo napade krstarećim raketama „Tomahawk“ na sirijsku zrakoplovnu bazu „Shaayrat“ u regiji Homs, odakle su, prema američkim informacijama, poletjeli zrakoplovi koji su nekoliko dana ranije izvršili napad kemijskim oružjem u regiji Idlib. Prilikom raketiranja spomenute baze uništen je samo manji broj sirijskih zrakoplova koji je bio na remontu, dok su letno sposobni zrakoplovi bili izvučeni iz zone zrakoplovne baze prije samog napada. Ukoliko je informacija CNN-a točna, čini se kako Damask više ništa ne želi riskirati i da glavninu svog zrakoplovstva nastoji očuvati pod „kišobranom“ ruskih protuzračnih, proturaketnih i protubrodskih  sustava razmještenih u regiji Latakija (S-300, S-400, „Pancir“ i „Bastion“).

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like