Sirijska vojska priprema veliki napad na Istočnu Gutu

Posljednja dva tjedna po perimetru enklave Istočna Guta, u blizini glavnog sirijskog grada Damaska (radi se o tzv. zoni deeskalacije, formirane 4. svibnja 2017.g. temeljem postignutog sporazuma u Astani između sirijske vojske i oružanih postrojbi umjerene sirijske oporbe, pod jamstvom Rusije, Turske i Irana), koncentrirane su snage sirijske vojske.

U Damask je 16. veljače stigao zapovjednik specijalnih postrojbi „Tigar“ sirijske vojske, general Suheil al-Hassan, gdje je obećao potpuno uništenje ekstremista u Istočnoj Guti. Naime, tamošnju umjerenu oporbu u međuvremenu sve više potiskuju postrojbe radikalnih islamističkih organizacija, prije svih „Al-Nusre“ i s njom povezanih manjih organizacija, zbog čega su od kraja prošle godine pojačani napadi na vladine snage raspoređene izvan zone, tako da je  govoriti o primirju u toj zoni deeskalacije u takvim uvjetima potpuno suvišno.

Prema brojnim lokalnim izvorima, zajedno s „Tigrovima“ u Damask su došle i snage ruskih specijalnih postrojbi (pretpostavlja se, Snaga za specijalne operacije ruske vojske), navode specijalizirani ruski vojni mediji.

Topništvo sirijske vojske počelo je 18. veljače izvoditi napade na položaje islamističkih organizacija u Ain-Termi, Beit Sawi, Mesrabi i drugim mjestima zone Istočna Guta. Topnički napadi su prestali tek u noći, a napad pješačkih postrojbi još nije počeo.

U očekivanoj operaciji, osim „Tigrova“, trebale bi sudjelovati i 1. i 9. tenkovska postrojba 4. mehanizirane divizije, kao i postrojbe 14. divizije vojnih specijalnih snaga, 104., 105., i 10. brigade Republikanske garde sirijske vojske.

U slučaju pokretanja masovnog napada na Istočnu Gutu, spomenuto primirje i uspostavljena zona deeskalacije bili bi potpuno bezvrijedni tj. de facto poništeni.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like