Sirijska vojska probila položaje „IS“ na južnom ulazu u Deir ez-Zour

 

Postrojbe V. korpusa sirijske vojske probile su položaje terorističke organizacije „Islamska država“ na jugu grada Deir ez-Zoura i združile se sa snagama sirijske vojske koje iznutra  brane grad.

Njihov susret odigrao se na glavnim južnim vratima grada, na državnoj cesti. Vojnici V. korpusa i njihovi saveznici probili su se u Deir ez-Zour iz smjera zapada, grada Al-Sukhno.
Ovo spajanje sirijskih snaga drugo je po redu u tome gradu, nakon što su 5. rujna vojnici elitne postrojbe „Tigrovi“ učinili to isto iz smjera sjevero-zapada.

Iako je preuranjeno govoriti o potpunom oslobođenju toga grada, čiji se istočni dio, na lijevoj obali rijeke Eufrat, još u potpunosti nalazi u rukama ISIL-ovih boraca, kao i dio grada na desnoj obali, tendencija razvoja vojne operacije pokrenute od strane sirijske vojske i više je nego jasna. Ukoliko ona završi oslobođenjem grada i pripadajućom izvanjskom zonom, Damask će, zapravo, nadzirati oko polovice teritorija zemlje, na kojem živi oko 75% ukupnog sirijskog stanovništva. Imajući u obzir kako ta najveća sirijska pustinjska regija obiluje prirodnim bogatstvima, kao i da se u blizini, istočno od grada Deir ez-Zoura nalazi sirijsko-iračka granica do koje više nema većih naselja iz kojih bi ISIL-ove snage pružale otpor, opravdano je očekivati oslobođenje te regije.

 

 

0 komentara

You may also like