Sirijska vojska srušila dva izraelska zrakoplova?

Sirijska agencija SANA je izvjestila, kako je u noći 13. rujna sirijska vojska srušila jedan izraelski lovački zrakoplov i jednu izviđačku letjelicu – tzv. dron. Izraelska strana tu vijest opovrgava.

Napad na izraelske zrakoplove bio je odgovor na djelovanja izraelskog zrakoplovstva po sirijskim snagama u južnoj regiji Al-Quneitra, koja graniči s Golanskom visoravni – sirijskim teritorijem čiji je dio pod okupacijom Izraela već više od 40 godina. Sirijska vojska tvrdi kako su izraelski zrakoplovi srušeni zapadno od naselja Sasaa.

Izraelska vojska je priopćila kako su njezine zračne snage izvršile napad na položaje sirijske vojske, a kao razlog napada naveden je pad granate na dio Golanske visoravni pod nadzorom Izraela.

Glasnogovorništvo izraelske vojske opovrgava izjave Damaska o rušenju zrakoplova i nazivaju ih „potpuno lažnima“, ali je potvrđeno, da su izraelski zrakoplovi bili izloženi napadima sa zemlje s dvije rakete „zemlja-zrak“ nakon njihovog napada na položaje sirijskog topništva.

Izraelske zračne snage više su puta vršile napade na položaje sirijskih oružanih snaga, koje su locirane na granici između dviju zemalja. Svi ti napadi sljedili bi kao odgovor na prelet topničkih granata sa sirijskog na izraelski teritorij, a što Tel Aviv smatra posezanjem na izraelski teritorijalni suverenitet.

Izraelsko-sirijska granica duga je oko 80 kilometara, a osim službene sirijske vojske, u pograničnoj zoni sa sirijske strane nalaze se još i borci desetak oružanih islamističkih formacija, između kojih i oni iz „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like