Sirijska vojska u potpunosti oslobodila grad Al-Sukhnah

Sirijska vojska je, uz potporu ruskog zrakoplovstva, u potpunosti oslobodila najveće uporište „Islamske države“ na istoku regije Homs – grad Al-Sukhnah, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Operacija se izvodila u nekoliko faza: do 10. kolovoza vladine snage su zauzele ključne uzvisine i blokirale grad. U noći na nedjelju, uz pomoć ruskih zračnih snaga uspjele su izbaciti džihadiste iz sjevernih i zapadnih kvartova, a do 7 sati u jutro oslobodile su i središte i južni dio grada, kojeg su time u potpunosti stavile pod svoj nadzor.

Ovo uporište, smješteno sjevero-istočno od Palmire, ima veliku stratešku važnost jer se njegovim oslobađanjem sirijskoj vojsci otvara prostor za napad na grad Deir es-Zour, središte istoimene regije, koji je od 2014. godine u potpunom okruženju ISIL-ovih snaga, koje nadziru i polovicu samog grada, dok je jedan garnizon sirijske vojske nadzire drugu polovicu grada i susjednu zrakoplovnu bzu, ali je u potpunosti odsječen od opskrbe kopnenim putom te se ona odvija isključivo onim zračnim. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu grad Deir es-Zour nazvao je ključnom točkom na karti Sirije, čije će oslobođenje biti odlučujuće u borbi protiv „Islamske države“.

Od siječnja ove godine ISIL je pojačao napade na sirijsku vojsku u tom gradu, kao i na stambene zone pod njihovim nadzorom, a od otpočinjanja operacije oslobođenja grada  Rakke sve više boraca „Islamske države“ iz njega se povlači upravo prema Deir ez-Zouru.

  

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like