Sirijska vojska vrši snažne topničke napade na Idlib

Jučer smo na našem portalu pisali o sve snažnijim borbama koje sirijska vojska u pustinjskim dijelovima zemlje vodi protiv „uskrslih“ snaga već odavno „poražene“ terorističke organizacije Islamska država (vidi poveznicu ispod teksta). Međutim glavne stvari odigravaju se ipak na sjeverozapadu te zemlje – u regiji Idlib, posljednjoj u kojoj vlast nema službeni Damask na prostorima Sirije zapadno od rijeke Eufrat.

Prema navodima saudijskih medija, koji se pozivaju na podatke vladi u Damasku oporbenog Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu, sirijska vojska je u petak, 27 studenog, počela snažne topničke napade na južne dijelove regije Idlib, koji su pod nadzorom proturskih militanata i skupina džihadističkog saveza Hayat Tahrir al-Sham (vodeću ulogu u njemu ima teroristička organizacija Jabhat Fatah ash-Sham, bivša Jabhat al-Nusra, op. GN.). Sirijska vojska neprijatelja je napala na širokoj fronti te posljednje zone deeskalacije u toj zemlji.
Glavne borbe odvijale su se na područjima Al-Fatire, Kansafra i Sufun u planinskom području Jebel al-Zawiya, južno od administrativnog središta regije Idlib – grada Idliba.

Sirijske snage također su gađale neprijateljske položaje i ciljeve u područjima Al-Ankawi i Kalidin u dolini Al-Gab sjeverozapadno od administrativnog središta regije Hama (spada u tzv. zonu deeskalacije Veliki Idlib, skupa s rubnim područjima regije Aleppo i Latakija, op. GN.).

U četvrtak navečer ruski zrakoplovi izveli su nekoliko naleta na područja Kabani i Jebel al-Akrad na sjeveroistočnom dijelu regije Latakija.

Podsjećamo: posljednjih tjedana zaoštravaju se odnosi i stanje na terenu između sirijskih snaga i militantnih skupina u Idlibu, neovisno o režimu prekida vatre koji je formalno na snazi od ožujka ove godine i sporazuma koji su o tome postigle Moskva i Ankara. Prema vojnim izvorima u Damasku, sirijska vojska priprema veliku kopnenu operaciju u južnim dijelovima regije Idlib, s obzirom kako turska strana još nije izvršila svoje obveze o povlačenju svih  naoružanih “sirijskih oporbenih boraca” iz područja južno od autoceste M-4 (Aleppo – Latakija).

Također podsjećamo i na krajem listopada pokrenutu neuspješnu oporbenu ofanzivu velikih razmjera protiv sirijske vojske u tzv. Velikom Idlibu, uz navodnu potporu Turske. To je bila reakcija na snažne napade ruskih zračnih snaga na islamističke položaje i kamp za obuku radikalne organizacije  Failak al-Sham, duboko u regiji Idlib prema granici s Turskom.  Sve se to odvijalo istodobno s ratom u Nagorno Karabahu  tijekom kojega  je Ankara na tamošnje bojišnice prebacivala i islamističke borce iz regije Idlib,  na što je Moskva u više navrata reagirala kao na nedopustivu radikalizaciju stanja na Južnom Kavkazu.  U međuvremenu, u Nagorno Karabahu rat je završio, nesumnjivo, najvećom dijelom u koordinaciji tih istih Moskve i Ankare (obje su glavne dobitnice potpisanog sporazuma iz kojeg je isključen Zapad ali i Iran), a sada ostaje za vidjeti što će se dalje događati s Idlibom.





Sirijska vojska i ISIL vode teške borbe

 





Komentari

komentar

You may also like