Sirijska vojska za 48 sati može ući u predgrađa Deir ez-Zoura

U proteklih 48 sati sirijska vojska ostvarila je značajni napredak u sklopu vojnih operacija usmjerenih na deblokadu svog najvećeg istočnog grada i sjedišta istoimene regije – Deir ez-Zoura. Njegov veći dio, smješten na lijevoj obali Eufrata, nalazi se u rukama džihadista iz „Islamske države“ već gotovo četiri godine, dok ostatak grada svo vrijeme brani samo jedan garnizon sirijske vojske. ISIL-ove snage u međuvremenu su se pojačale pristizanjem novih postrojbi nakon oslobođenja iračkog grada Mosula, ali i nakon sve izvjesnijeg oslobođenja Rakke, gdje se pred napadima kurdskih snaga ISIL-ovci s teškom tehnikom i ljudstvom povlače također prema Deir ez-Zouru.

Međutim, povlačenje boraca „IS“ u velikoj mjeri otežavaju učestali ruski zračni napadi na njihove kolone, koji se izvode i danju i noću. S druge strane, sirijska vojska prema gradu prodire niz zapadnu obalu rijeke Eufrat, južno od Rakke, ali i iz smjera zapada, odnosno Palmire i nedavno oslobođenog grada Al-Sukhno, odakle vodi otvoren put prema Deir ez-Zouru. Sirijske postrojbe navodno su došle na svega 10 kilometara od grada (info: France Presse), a u nedjelju su oslobodile od ISIL-ovih snaga naftno nalazište „Al-Hatara“ u spomenutoj istočnoj sirijskoj regiji.

Guverner regije Deir ez-Zour, Mohammad Ibrahim Samri, izjavio je za Al Jazeeru, kako se sirijska vojska nalazi 18-20 kilometara od grada i da je spremna ući u njegova predgrađa u idućih 48 sati.

Što se tiče prvospomenute grupacije sirijskih snaga koje prodiru niz rijeku Eufrat, i pod zapovjedništvom su generala Suheila al-Hasana, one su se tijekom posljednja 24 sata probile čak 8 kilometara u dubinu neprijatelja i zauzele dvije dominantne strateške uzvisine kraj grada Deir ez-Zoura, izjavilo je jučer rusko Ministarstvo obrane. S druge strane, postrojbe koje napreduju iz zapadnog smjera došle su do naselja Bir-Kabekeb.

Uništenje ISIL-ovih snaga u zoni Deir ez-Zoura i njegova deblokada, predstavljat će strateški poraz terorističke organizacije „Islamska država“ u Siriji kao strukturirane organizacije, čije će se djelovanje u budućnosti svesti isključivo na individualne akcije njezinih preostalih članova ili manje izolirane točke otpora na pojedinim područjima zemlje bez bilo kakvog strateškog značaja ili političkog utjecaja na budućnost zemlje. 

Top of Form

Bottom of Form

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like